Historier fra en bydel – Årstad

Kartsøk

Danmarksplass

Visste du at Danmarksplass kunne ha vært sirkelformet? Det var slik den var planlagt i en reguleringsplan for området i 1913.

I 1917 ble det besluttet å omregulere området ved Krohnsmindemyren og i 1919 presenterte reguleringssjefen i Bergen en ny plan for en plass i krysset mellom Fjøsangerveien, Michael Krohnsgate og Pinnelien, senere Ibsensgate. Plassen var nå blitt kvadratisk, men så likevel helt annerledes ut enn dagens Danmarksplass.

Danmarksplass og Fjøsangerveien 28.februar 1964. Fotograf ukjent. Arkivet etter Bergens Arbeiderblad.

Danmarksplass og Fjøsangerveien 28.februar 1964. Fotograf ukjent. Arkivet etter Bergens Arbeiderblad.

Planene for Danmarksplass ble bearbeidet en rekke ganger, og det ble satt i gang et omfattende arbeid med ekspropriasjoner. Bergen kommune eide de østlige delene av plassen, men mot Solheimsgaten var det mange private eiere.

Det var ønske om at Danmarksplass skulle bli en representativ og monumental plass på innfartsåren mellom boligområdene i sør og sentrum. Plassen skulle omgis av fireetasjers bygninger og på begge sider av Fjøsangerveien skulle det bygges sammenhengende bygningsrekker.

Danmarksplass skulle bli et sentrumsområde. Her skulle det være forretninger, restauranter, kontorer og leiligheter. Det var også planer om å anlegge et offentlig bad, og bygge et ”Idrettens hus” i tilknytning til Krohnsminde idrettsplass.

I 1935 ble arkitekt Ole Landmark ble engasjert til å tegne fasader og grunnplaner for 15 bygninger. Landmark hadde to år tidligere vunnet en arkitektkonkurranse om utformingen av bebyggelsen.

De enkelte tomtene ble i 1936 solgt til private utbyggere som engasjerte egne arkitekter til detaljutplanleggingen av bygningene. Bebyggelsen ble reist mellom 1938-42, men utbyggingen ble aldri fullført. Plassen fikk derfor ikke det lukkede plasspreget den skulle ha hatt.

Danmarksplass fikk sitt offisielle navn i 1946 som uttrykk for takknemlighet for den humanitære hjelpen fra Danmark under 2.verdenskrig. På folkemunne ble plassen kalt Kronstadtorget.

Relaterte artikler

Litteratur

Arkiv

  • Arkivet etter Reguleringsvesenet, Bergen Byarkiv.
  • Arkivet etter Rådmannen for 4.avdeling, Bergen Byarkiv.
  • Arkivet etter Boligrådet, Bergen Byarkiv.
  • Arkivet etter Bygningssjefen i Bergen, Bergen Byarkiv.
  • Arkivet etter Arkitekt Ole Landmark, Bergen Byarkiv.

Responses

  1. Anita Solbakken says:

    juni 23rd, 2015 at 09:34 (#)

    Hei. Eg prøver å finne informasjon om Pinnelien. Eg har søkt inne på sidene dykkar utan å få treff.

  2. Anders Nilsen says:

    juni 24th, 2015 at 12:39 (#)

    Hei. Hvis du ønsker å se arkivmateriale knyttet til Pinnelien kan du sende en henvendelse til vårt postmottak: post.byarkivet@bergen.kommune.no

    Mvh
    Anders Nilsen
    Bergen Byarkiv

  3. Erik Barstad says:

    februar 19th, 2017 at 09:40 (#)

    På folkemunne ble plassen kalt Kronstadplassen.
    Feil! Kronstadtorget er korrekt.

  4. Atle Skjerlie says:

    februar 6th, 2021 at 09:48 (#)

    Mener mange bruker navnet Kronstadtorget enda og Danmarksplass om selve området. Spesielt litt eldre personer. Tar jeg feil.

Leave a Response