Historier fra en bydel – Årstad

Kartsøk

Solsild og poteter

En vanlig middag på tretti- og førtitallet kunne være poteter, gulrot, kålrabi, kål og fisk. Kjøtt var vanskelig å få tak i. Stort sett ble det brukt saltet og røkt sild, såkalt solsild, sammen med poteter, eller i lapskaus.

Skannet foto fra arkivet etter Morgenavisen AS

Skannet foto fra arkivet etter Morgenavisen AS

Barna spiste seg nesten aldri helt mette. De var alltid sultne, og våkne for hvor det kunne være noe ekstra å få. Mange barn hadde ribbein som sto ut fra brystkassen, og de syntes selv det så morsomt og merkelig ut. Men enkelte fikk mangelsykdommer.

En gang fikk moren til Ellinor lapskaus med fiskekaker hos fru Helland-Hansen i dameklubben i Parkveien. Det hadde hun aldri smakt før, og det ble en suksess hjemme. Ellers gikk det i poteter.

Handelshuset

Mange kjøpte dagligvarene i handelshuset til Dalstø i Gyldenprisveien, men det var mange alternativer i nærområdet. Felles for alle var at de måtte rasjonere det de hadde til å leve for, slik at de ikke ble gående helt uten mat enkelte dager. Derfor kjøpte man små mengder av alt, for eksempel bare nok kaffe til et par dager.

Matauk

På Kahrsamarken kunne man få tildelt parsellhage etter familiens størrelse under krigen.  Thor Henning Petersens familie dyrket poteter på en liten parsell ved Gyldenpris utmark. Når de tok opp nypoteter ble det gjerne til en stabel potetkaker hjemme hos mor. Det var godt! Men parsellhager ble ofte utsatt for tyverier, og mange gav opp.

Noen holdt duer og kaniner. Thor forteller at faren på den tiden hadde førti kaniner. De ble det mange gode middager av. Thor hjalp faren å ta livet av dem, men Thor kan ikke huske at det gjorde ham noe. De ble jo til mat. Det gjorde vel duene også noen ganger.

Om det hendte at noen kom over en ekstra godbit, da delte man alltid med andre.

 

Denne artikkelen er et resultat av en samtale om gamle dager mellom:

Ellinor Kibsgård Thorsen, Bjørn Holten Berge, Thor Henning Petersen, Bjarne Johan Flo, Kjerstin Kragseth (Bergen Byarkiv), og Mona Nielsen(Bergen Byarkiv)

Litteratur

Gjerstad, Fossen, Stenhjem: Bydelen på Damsgårdssundet, Bodoni Forlag, Bergen 2010

Leave a Response