Møhlenpris idrettsplass

Møhlenpris idrettsplass i 1945. Fotograf: Ukjent. Arkivet etter Kommunalavdeling fritid, kultur og kirke, Bergen Byarkiv.

Møhlenpris idrettsplass i 1945. Fotograf: Ukjent. Arkivet etter Kommunalavdeling fritid, kultur og kirke, Bergen Byarkiv. Ukjent

Møhlenpris idrettsplass, anlagt 1899 som den første offentlige lekeplass i Bergen, i dag fotballbane for Sportklubben Djerv og Nordnes Idrettslag, men opprinnelig mest brukt til lek og buekorpseksersis, som skøytebane og for turnoppvisning. På folkemunne kjent som “Møllaren”. Området ble 1883 sikret for idrettsformål av et privat selskap med Dr. Brunchorst, stadsfysikus Lindholm og overlege Klaus Hanssen i spissen. Med 9000 kr i tilskudd fra Brændevinssamlaget kjøpte selskapet tomten for 31 000 kroner og ga den til Bergen kommune mot at kommunen skulle stå for opparbeidelse av arealet til “Plads for Gutteexercits og Friluftsøvelser”. I reguleringsplanen fra 1892 er plassen avsatt til dette formålet.

I forbindelse med den store fiskeri- og industrimessen i Bergen 1898 ble utstillingsbyggene for maskinseksjonen oppført på Møhlenpris og tomten drenert og planert. Et eget kullfyrt kraftverk ga lys til 150 elektriske lamper på utstillingsområdet. Først 21. juli 1921 kunne idrettsanlegget slik det kjennes i dag med fotballbane, tribune og klubbhus (ark. Georg Greve) ferdigstilles. Bergen hadde da fått en moderne idrettsarena til glede for mange, men bystyret satte ikke like stor pris på regningen. Banen skulle etter den opprinnelige kalkylen koste 40 000 kroner, men bykassen måtte til slutt ut med hele 318 997 kroner, en ganske formidabel prisøkning.

Møhlenpris idrettsplass på 1970-tallet. Fotograf: Øyvind H. Berger. Fotoregistrering av Bergen, Bergen Byarkiv. Fotoregistrering av Bergen, Bergen Byarkiv.

Møhlenpris idrettsplass på 1970-tallet. Fotograf: Øyvind H. Berger. Fotoregistrering av Bergen, Bergen Byarkiv.

En rekke minneverdige begivenheter er knyttet til Møhlenpris idrettsplass. I 1910 ble historiens første Norgesmesterskap i tennis arrangert der, og samme år var banen arena for NM i friidrett. 18. desember 1927 ga “verdensmesterskapsskøiteløpersken” Sonja Henie gratisoppvisning på Møhlenpris for 6000 skolebarn, tre måneder før hun vant sin første olympiske gullmedalje. “Viking” arrangerte i mange år løpet “Bergen rundt” med start og innkomst på Møhlenpris. 7. juni 1929 arrangerte Fedrelandslaget Nansenstevne på banen med Fridtjof Nansen selv som taler. Arbeideridrettslagene arrangerte i 1930–årene mange store boksestevner på Møhlenpris, der det før krigen også ble arrangert fotballkamper for kvinner, lenge før denne idretten kom inn i organiserte former. Verdensmestrene på skøyter, Michael Staksrud og Hans Egnestangen, deltok ved en isfest på Møhlenpris 1937 med 7000 betalende tilskuere. 1940 satte Åge Johannesen verdensrekord på banen på 5000 m med tiden 8.14.8. Charles Mathiesen gikk enda raskere, men ble disket for feil veksling. Sportsklubben Djerv installerte 1947 flomlysanlegg, og skøytesporten samlet fortsatt tilskuere i tusentall. Vikinggutten John Systad løp 1951 i mål på Møhlenpris som vinner av NM i maraton.

Da Bergen i august 1961 fikk besøk av det engelske popidolet Cliff Richard, ble Møhlenpris idrettsplass tatt i bruk som rockearena. Men det kommer aldri til å skje igjen, var klar beskjed fra politiet, som måtte gripe inn og avbryte den ville seansen. Publikum var i ekstase. Barn ble trampet ned, flere ungdommer svimte av, to personer havnet på legevakten og noen måtte dra hjem i bare undertøyet.

Ukjent Laksevåg-lag på Møhlenprisbanen. Foto fra 1970-tallet. Fotograf: Ukjent. Arkivet etter Morgenavisen A/S, Bergen Byarkiv.

Ukjent Laksevåg-lag på Møhlenprisbanen. Foto fra 1970-tallet. Fotograf: Ukjent. Arkivet etter Morgenavisen A/S, Bergen Byarkiv.

Når Møhlenprisbanen de siste årene har gitt grunn til medieoppslag, skyldes det ikke først og fremst idrettsprestasjoner, men pussig nok at banen rett og slett hadde mistet et hjørne. Dette ble oppdaget da en stor pengegave fra Trond Mohn gjorde det mulig å ruste opp banen med kunstgress. Nøyaktig oppmåling viste da at banen var for smal i sørenden til å kunne godkjennes. Det ene cornerflagget måtte plasseres i gaten utenfor banen. En mindre innsnevring av Thormøhlens gate kunne ha løst problemet, men det gikk Vegvesenet ikke med på. I 2009 spiller Djerv og Nordnes på dispensasjon fra Hordaland Fotballkrets, men hvor lenge de får lov til det, er uvisst.

I over to år kunne omverdenen more seg over at den påkostede og tradisjonsrike kunstgressbanen manglet et hjørne. Dette problemet ble imidlertid delvis løst da ny reguleringsplan for Marineholmen ble vedtatt i Komité for miljø og utvikling i april 2009. Løsningen ble å flytte fortauet til den andre siden av det verneverdige trebygget i Thormøhlens gate 45. Dermed kunne det fjerde cornerflagget endelig komme på plass. Det ga mulighet for å utvide banen uten å ta noe av veiens kjørebredde. Men Møllaren har fremdeles ikke godkjente mål, og fotballklubbene må fortsatt ha dispensasjon for å spille offisielle kamper der.

Skriv ut artikkel

Informasjon

Bestillingsskjema skal benyttes for henvendelser til Bergen Byarkiv, der det gjelder:
  • Bestillinger
  • Generelle spørsmål
  • Digitalisering
  • Annet

Tilbakemeldingsskjema skal benyttes hvis du:
  • Har tilbakemeldinger til en artikkel

Bestillinger eller andre henvendelser

For å bestille en tjeneste eller tilgang til arkiver, bruk eksternt skjema:

Bestillingsskjema hos Bergen byarkiv

Tilbakemelding / kommentar til artikkel

NB! Dette skjemaet er laget for tilbakemelding på selve artikkelen, ikke for bestillinger av arkivsaker, digitaliseringer eller innsyn.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.