Byfogd

Byfogd, embete som overtok gjaldkerens oppgaver, fra 1341 kalt fogd, benevnelsen byfogd brukt fra slutten av århundret. Byfogden ble utnevnt av rådmennene sammen med lagmannen. Han kunne tjene som domsmann, og til virkeområdet hørte eiendomssalg og oppgaver av politimessig art, fra 1500-tallet bl.a. oppsynet med torghandel, skjenkestedenes lukningsvedtekter, byens renovasjon og innkreving av bøter. Byfogden måtte avlegge embetsed både til slottsherren på Bergenhus og de lokale autoriteter, men var fra 1600-tallet utelukkende kongelig embetsmann (Kongens byfogd).

1607 ble rådstueretten opprettet for å dømme i saker som gjaldt byen. Byretten ble opprettet 1662, for å ta seg av småsaker; byfogden var dømmende myndighet, med appellrett til rådstueretten. Etter Christian 5s Norske lov 1687 skulle byfogden ukentlig innkalle til byting for å kunngjøre forordninger, kjøpekontrakter, skjøter m.m. Bytingets medlemmer ble oppnevnt av byfogden.

Da politimesterembetet ble opprettet 1692, oppstod det kompetansestrid mellom de to embetene. Byens renovasjon ble tillagt politimesteren fra 1710, fra 1735 ble renholdet av havnen lagt under en havnefogd. Byfogden skulle være med som dommer i åstedssaker som gjaldt fast eiendom. Han var også fast medlem av skifteretten og 1860–82 også av sjøretten. Fra 1899 ble skiftesaker det vesentlige arbeidsområdet, ved siden av tvangsfullbyrdelsessaker. Fra 1992, da byskriverembetet opphørte, er tinglysingssaker overført til byfogden, som det nå er to av i Bergen.

Skriv ut artikkel

Informasjon

Bestillingsskjema skal benyttes for henvendelser til Bergen Byarkiv, der det gjelder:
  • Bestillinger
  • Generelle spørsmål
  • Digitalisering
  • Annet

Tilbakemeldingsskjema skal benyttes hvis du:
  • Har tilbakemeldinger til en artikkel

Bestillinger eller andre henvendelser

For å bestille en tjeneste eller tilgang til arkiver, bruk eksternt skjema:

Bestillingsskjema hos Bergen byarkiv

Tilbakemelding / kommentar til artikkel

NB! Dette skjemaet er laget for tilbakemelding på selve artikkelen, ikke for bestillinger av arkivsaker, digitaliseringer eller innsyn.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.