Akvariet

Akvariet på midten av 1970-tallet. Fotograf: Ukjent.<br />Arkivet etter Morgenavisen A/S, Bergen Byarkiv.

Akvariet på midten av 1970-tallet.
Fotograf: Ukjent.
Arkivet etter Morgenavisen A/S, Bergen Byarkiv.

Akvariet, Nordnesbakken 4, åpnet 27. august 1960, samtidig med Havforskningsinstituttet, og var på det tidspunktet Nord-Europas største og mest moderne akvarium. Bygningene er tegnet av arkitektene Hans Chr. Gaaserud og Helge Simers etter konkurranse 1952; arkitekt Ola B. Åsness var knyttet til prosjektet i byggeperioden. Professor Gunnar Rollefsen (1899–1976) forestod innredningen. Anlegget fikk 1995 en ny treetasjes fløy på 1100 m2 gulvflate (ark. Cubus). Nybygget inneholder kinosal med 109 plasser.

Akvariet drives siden 1992 av Stiftelsen Akvariet i Bergen, og foretaket ble finansiert gjennom en innsamlingsaksjon i byen. Formålet var å vise de besøkende et representativt utvalg av norsk marin fauna, men også at det skulle bli nyttet til undervisning og forskning.

Anlegget omfatter i dag mer enn 60 akvariekummer og tre utendørsdammer med seler, pingviner og karpefisk. I de senere år er det blitt utbygd med en tropisk avdeling med terrarier, hvor en finner kubanske krokodiller, slanger, skilpadder, silkeaper og andre eksotiske dyr. Storparten av disse dyrene er beslaglagt hos privatpersoner som har importert dem ulovlig. Den såkalte «Dodraugen», en øgle som ble funnet i et toalett i Bergen i 2005, hører også til innvånerne.

24. februar 2009 fikk Akvariet en ny attraksjon, tre krokodiller av rasen Nikrokrokodille, som er den nest største krokodillearten i verden. Beistene som nå er innlosjert i Akvariet, stammer fra Zimbabwe, men har bodd midlertidig i et krokodillezoo i Danmark. De vitale mål for den største krokodillen, døpt Samson, var ved ankomsten til Bergen: fire meter lang, veide 300 kilo og var 42 år gammel, men kan bli rundt 100. Hensikten med å ta i mot de svære, og slett ikke ufarlige dyrene, er å bidra til å bevare en truet dyrerase. Med den siste tilveksten har Akvariet rundt 30 krokodiller i sin “stall”.

På kveldstid hender det Akvariet ved spesielle anledninger slår lyset av og gir publikum utstyrt med lommelykter mulighet for å studere rødhaien, havålen og andre skapninger som bare blir aktive i mørke.

Til saltvannskummene sirkulerer mer enn 3 millioner liter vann per døgn, pumpet opp fra 130 meters dyp i Byfjorden. Temperaturen er konstant 6–9 grader C.

Filmer

Pingviner og ikke navngitt ansatt ved Akvariet. Foto fra omkring 1980. Fotograf: Kristian Dahl. Arkivet etter Morgenavisen A/S, Bergen Byarkiv.

Pingviner og ikke navngitt ansatt ved Akvariet. Foto fra omkring 1980. Fotograf: Kristian Dahl. Arkivet etter Morgenavisen A/S, Bergen Byarkiv.

I kinosalen vises den spektakulære 3D-filmen “SOS Planet” og Ivo Caprino-filmen om Akvariet i Bergen og kysten utenfor. Man kan også dra på oppdagelsesferd til bunnen av Atlanterhavet, der forskere fra 16 nasjoner i 2004 ved hjelp av fjernstyrt miniubåt på 1000 meters dyp fikk gjort opptak av mange til da ukjente skapninger. Et alternativ er å bli med til det undersjøiske eventyrlandet døpt Soria Moria, et unikt havmiljø på 600 meters dyp utenfor Jan Mayen. En gruppe forskere ledet av Universitetet i Bergen oppdaget her i 2005 verdens nordligste varme kilder med livgivende egenskaper i dyphavet. Soria Moria viser at alt liv likevel ikke er avhengig av sollys, slik det står i lærebøkene. Oppdagelsen kan derfor få følger for menneskenes søken etter liv på andre planeter. En annen film lar publikum gjennom 3D-briller oppleve møte med den spektakulære naturen i Sentral-Afrika, der det brått dukker opp flodhester og elefanter langs elven som tørker inn før den når havet.

Det årlige besøkstallet for Akvariet i Bergen hadde 2008 steget til nærmere 300 000.

Skriv ut artikkel

Tilbakemeldinger og innkommende lenker

  1. Tilbaketråkk: Marineholmen | Bergen byleksikon

  2. Tilbaketråkk: Nordnesbakken | Bergen byleksikon

Informasjon

Bestillingsskjema skal benyttes for henvendelser til Bergen Byarkiv, der det gjelder:
  • Bestillinger
  • Generelle spørsmål
  • Digitalisering
  • Annet

Tilbakemeldingsskjema skal benyttes hvis du:
  • Har tilbakemeldinger til en artikkel

Bestillinger eller andre henvendelser

For å bestille en tjeneste eller tilgang til arkiver, bruk eksternt skjema:

Bestillingsskjema hos Bergen byarkiv

Tilbakemelding / kommentar til artikkel

NB! Dette skjemaet er laget for tilbakemelding på selve artikkelen, ikke for bestillinger av arkivsaker, digitaliseringer eller innsyn.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.