Bergensbakken

Bergensbakken, hoppbakke på nordsiden av Rundemanen i et område øverst i Tarlebødalen, kalt Hyttelien, anlagt 1936/37 for å utvikle området som skiidrettssenter. Bakken ble bygd med kommunalt tilskudd på 9 000 kroner til fartsoppbygg, bevilget av formannskapet 23. september 1936. Hovedsponsorer var Bergens Telefonkompani og Bergens Rederiforening, men også mange private bidro med penger og utallige dugnadstimer. På grunn av terrenget og vindforholdene ble bakken imidlertid ikke godkjent, og den ble nedlagt 1948.

Bergensbakken fikk folk til å gå mann av huse for å oppleve hopprenn oppe i byfjellene. Bakken representerer en tidsepoke hvor aktiviteten i byfjellene var en helt annen enn i dag. Et skihopp på nærmere 30 meter kunne den gang gi en tjuagutt heltestatus. Ennå før bakken var helt ferdig satte ingen ringere enn Birger Ruud som den første utfor 13. november 1937. Den doble olympiske mester og verdensmester var tilfeldigvis i byen i annet ærend og lot seg lett overtale til å prøve den nye bakken på lånte ski. Han landet på 46 meter i sitt lengste av fem svev.

Det beste hopprennet i de ti årene bakken var i bruk fant sted 7. januar 1940. Bergen Skikrets hadde greid å lokke “verdens beste hoppkvartett”, de legendariske Kongsberg-guttene Birger og Asbjørn Ruud, Arnold Kongsgård og Hilmar Myhra til byen. Vel 9 000 tilskuere overvar rennet, som ble vunnet av Asbjørn Ruud med hopp på 48 meter til 20 i stil og bakkerekord på 49,5 meter. Birger Ruud hoppet 50 meter, men var nedi med hånden og ble trukket for fall. Beste bergenser ble Johan. E. Mowinckel fra Brann. Under trening ble det hoppet drøyt 55 meter. Siste gang det ble hoppet i Bergensbakken var 14. mars 1948, et renn som mest huskes på grunn av værforholdene – med baktrekk som nådde storms styrke og over 40 % av hopperne falt.

Skriv ut artikkel

Informasjon

Bestillingsskjema skal benyttes for henvendelser til Bergen Byarkiv, der det gjelder:
  • Bestillinger
  • Generelle spørsmål
  • Digitalisering
  • Annet

Tilbakemeldingsskjema skal benyttes hvis du:
  • Har tilbakemeldinger til en artikkel

Bestillinger eller andre henvendelser

For å bestille en tjeneste eller tilgang til arkiver, bruk eksternt skjema:

Bestillingsskjema hos Bergen byarkiv

Tilbakemelding / kommentar til artikkel

NB! Dette skjemaet er laget for tilbakemelding på selve artikkelen, ikke for bestillinger av arkivsaker, digitaliseringer eller innsyn.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.