Byparken

Bybrannen i 1855 ga rom til en park i Bergen sentrum. Byparken ble opparbeidet nord for Lille Lungegårdsvann i 1865. Fotograf: Ukjent. Arkivet etter Reguleringsvesenet, Bergen Byarkiv.

Bybrannen i 1855 ga rom til en park i Bergen sentrum. Byparken ble opparbeidet nord for Lille Lungegårdsvann i 1865. Fotograf: Ukjent. Arkivet etter Reguleringsvesenet, Bergen Byarkiv.

Byparken, 71,6 dekar stort parkområde omkring Lille Lungegårdsvann fra Strømgaten til Ole Bulls plass. Strekningen nord for vannet ble opparbeidet fra 1865 som følge av nyregulering etter bybrannen 1855 og kommunens kjøp av Maartmannshaven; senere utvidelser har skjedd med økonomisk støtte fra Det nyttige Selskab. Fontenen Vandkunsten var oppstilt i Byparken foran Permanenten fra 1901 til den ble fjernet etter bybrannen 1916; en musikkpaviljong i støpejern, gitt av konsul F. G. Gade og hentet fra Tyskland som byggesett, ble oppført 1889.

Ingebrigt Viks statue av Edvard Grieg (en gave fra Conrad Mohr) ble avduket 1917; skulpturen Fiskeren av Arne Vinje Gunnerud er en gave fra nabokommunene til byjubileet 1970. For øvrig har Byparken skulpturene Rød vind og Regnharpen av Arnold Haukeland, Grinegutten og Sprøytegutten (fontene) av Sofus Madsen og Dansk pige av Gerhard Henning, samt Sofus Madsens byste av Conrad Mohr og Gustav Vigelands minnesmerke over Christian Michelsen. Komponisten Harald Sæverud er hedret med et monument i Byparken, reist 1997 i anledning 100–årsjubileet for hans fødsel og utført av den kanadiske kunstneren Bernar Venet, som vant den avholdte konkurransen.

Et rhododendrarium, landets første, ble utplantet i sørøstre hjørne av parken 1988. Festplassen mellom Lille Lungegårdsvann og Christies gate benyttes til taler og underholdning på fest- og høytidsdager, med Vikingskipet som podium, og var lenge også brukt som parkeringsplass. Bilene måtte vike i 2003, og året etter ble Festplassen gjenåpnet i ny utforming mer i samsvar med navnet og det formålet den er tiltenkt.

Skriv ut artikkel

Informasjon

Bestillingsskjema skal benyttes for henvendelser til Bergen Byarkiv, der det gjelder:
  • Bestillinger
  • Generelle spørsmål
  • Digitalisering
  • Annet

Tilbakemeldingsskjema skal benyttes hvis du:
  • Har tilbakemeldinger til en artikkel

Bestillinger eller andre henvendelser

For å bestille en tjeneste eller tilgang til arkiver, bruk eksternt skjema:

Bestillingsskjema hos Bergen byarkiv

Tilbakemelding / kommentar til artikkel

NB! Dette skjemaet er laget for tilbakemelding på selve artikkelen, ikke for bestillinger av arkivsaker, digitaliseringer eller innsyn.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.