Statsarkivet

Statsarkivet på Årstadvollen ble oppført i 1920-21. Arkitekt Egill Reimers.  Fotograf: Ukjent. Arkivet etter Kommunalavdeling fritid, kultur og kirke, Bergen Byarkiv.

Statsarkivet på Årstadvollen ble oppført i 1920-21. Arkitekt Egill Reimers. Fotograf: Ukjent. Arkivet etter Kommunalavdeling fritid, kultur og kirke, Bergen Byarkiv.

Statsarkivet, Årstadveien 22, arkiv for oppbevaring og formidling av arkivmateriale fra statlige myndigheter på regionalt og lokalt nivå. Statsarkivet i Bergen ble opprettet 1885, til 1919 kalt Stiftsarkivet. Inntil da hadde materialet vært lagret sammen med de kommunale myndigheters arkiv (se Byarkivet); enkelte arkivsaker, bl.a. bispearkivets protokoller, hadde midlertidig vært oppbevart i Riksarkivet i Kristiania.

Statsarkivet hadde i de første årene sine lokaler i Klosteret 17, i den tidligere skolebygningen Betlehem, men etter makeskifte med kommunen 1913 kunne institusjonen flytte inn i nytt hus (ark. Egill Reimers) oppført på en parsell av Årstad gård 1921. Til minne om Statsarkivets forrige adresse på Klosteret gav arkitekten bygningen et visst klosterpreg i inngangshall og trappeoppgang, hvor det i en nisje er plassert en St. Sunniva-statuett utført av Wilhelm Rasmussen. Bygningen ble tildelt Houens diplom 1924, og Statsarkivet i Trondheim ble reist etter de samme tegningene. Et anneks (ark. Peter Helland-Hansen) ble oppført 1975.

Arkitekt Egil Reimers tegning av Statsarkivets administrasjonsbygning. Arkivet etter Bygningsjefen, Bergen Byarkiv.

Arkitekt Egil Reimers tegning av Statsarkivets administrasjonsbygning. Arkivet etter Bygningsjefen, Bergen Byarkiv.

Umiddelbart etter 9. april 1940 ble Statsarkivet omgjort til kontorer for den tyske general Herman Tittel og bykommandanturet, og der ble også den tyske feltkrigsretten i Bergen satt.

Ferdige planer for en større utvidelse av Statsarkivet har forligget siden 2006 i påvente av statlige bevilgninger. Først i april 2009 ga Kulturdepartementet ved statsråd Trond Giske grønt lys for bygging av et nytt konserveringsbygg og oppussing av den fredete hovedbygningen. Realisering av vinnerutkastet til Vy Arkitektur AS i den avholdte arkitektkonkurransen er (2009) kostnadsberegnet til 165 millioner kroner og vil gi Statsarkivet ca. 37 000 nye hyllemeter lagringsplass til rådighet i tillegg til de nåværende 15 000 overfylte hyllemetrene.

På grunn av plassmangel har Statsarkivet de siste årene måttet lagre arkivmateriale en rekke andre steder i byen. Det er håp om at nybygget og de nye magasinene vil stå klare til bruk allerede sommeren 2010. Også Fylkesarkivet og det interkommunale arkivet skal etter planen overføres til Statsarkivet når nybygget blir ferdigstilt.

Statsarkivet i 2013, med nybygget til høyre. Den nye hovedingangen i sør har universell utforming.<br />Fotograf: Knut Skeie Aksdal, Bergen Byarkiv.

Statsarkivet i 2013, med nybygget til høyre. Den nye hovedingangen i sør har universell utforming.
Fotograf: Knut Skeie Aksdal, Bergen Byarkiv.

Byggeprosjektet på til sammen 2159 m2 omfatter en ny konserveringsavdeling i tillegg til et 86 meter langt underjordisk magasin som vil romme 20 000 hyllemeter arkivplass. Dette skal plasseres under dagens konserveringsbygg fra 1975, som vil bli revet, og ligge inntil bunkersen som tyskerne bygde under krigen, og som er fredet. Nybygget skal kles i grønn kobbermesh, som vil gi det en lysende farge. Foran den nye hovedinngangen, som skal flyttes til sørsiden, blir det en åpen plass. De nye magasinene vil bli bedre sikret både mot innbrudd og klimaendringer.

Statsarkivet har 25 arbeidsplasser og ledes av statsarkivar Yngve Nedrebø. Han er også redaktør for tidsskriftet Bergensposten, som Statsarkivet har utgitt siden 1998, fra 2005 med tre gratis nummer i året.

Skriv ut artikkel

Tilbakemeldinger og innkommende lenker

  1. Tilbaketråkk: Årstadveien | Bergen byleksikon

  2. Tilbaketråkk: Årstad (lyststed) | Bergen byleksikon

Informasjon

Bestillingsskjema skal benyttes for henvendelser til Bergen Byarkiv, der det gjelder:
  • Bestillinger
  • Generelle spørsmål
  • Digitalisering
  • Annet

Tilbakemeldingsskjema skal benyttes hvis du:
  • Har tilbakemeldinger til en artikkel

Bestillinger eller andre henvendelser

For å bestille en tjeneste eller tilgang til arkiver, bruk eksternt skjema:

Bestillingsskjema hos Bergen byarkiv

Tilbakemelding / kommentar til artikkel

NB! Dette skjemaet er laget for tilbakemelding på selve artikkelen, ikke for bestillinger av arkivsaker, digitaliseringer eller innsyn.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.