Nesttun (tettbebyggelse)

Nesttunveien i 1958. Fotograf: Ukjent. Arkivet etter Bergens Arbeiderblad/Bergensavisen, Bergen Byarkiv.

Nesttunveien i 1958. Fotograf: Ukjent. Arkivet etter Bergens Arbeiderblad/Bergensavisen, Bergen Byarkiv.

Nesttun, tettbebyggelse i Fana, sør for Nesttunvatnet, der de gamle hovedveiene fra Os, Arna og Fana møttes. Nesttun jernbanestasjon ble anlagt her 1883, og snart vokste det frem en stasjonsby med industri og butikker. Stedet ble etter hvert også kommunikasjonsknutepunkt, med endestasjon for Osbanen 1894–1935, og bygdens politiske og økonomiske midtpunkt, med kommunehus, banker o.a. servicefunksjoner. Omleggingen av Bergensbanen 1964, byggingen av motorveien til sentrum langs Nordåsvatnet og opprettelsen av kjøpesenteret Lagunen gjorde at det gamle bygdesenteret Nesttun i 1990-årene kunne oppleves som noe tilbakeliggende. Men den situasjonen har endret seg radikalt.

Nesttun fremstår i 2009 igjen som et pulserende og ytterst trivelig bydelssentrum med et stort spekter av offentlige og private servicetilbud og tjenester innen de fleste bransjer og dessuten rikelig med parkeringsplasser under tak. “Nesttun promenade”, som på folkemunne er blitt navnet på den nye gågaten gjennom sentrum, sammen med det oppgraderte torget, er viktige kjennetegn for det moderne Nesttun.

Det tidligere trafikknutepunktet Nesttun vil på nytt bli tilknyttet banenettet når Bybanen åpner i 2010, slik situasjonen var da både Osbanen, Vossebanen og Oslotoget på hver sin måte preget den gamle Fana-byen. Bussterminalen på Nesttun gir overgangsmuligheter til alle ruter i distriktet.

Nesttun, foto fra juli 1982.<br />Fotograf: Ukjent.<br />Arkivet etter Morgenavisen A/S, Bergen Byarkiv.

Nesttun, foto fra juli 1982.
Fotograf: Ukjent.
Arkivet etter Morgenavisen A/S, Bergen Byarkiv.

Kulturhus. Høsten 2009 åpnet Nesttun sitt lenge savnede kulturhus. Det er et blikkfang som det første en ser, når en kjører inn i Nesttun sentrum fra sør. Bygningen (ark. Bjerk & Bjørge AS) eies av Zurhaar & Rubb AS, mens selve kulturdelen skal administreres og driftes av kulturkontoret i Fana og Ytrebygda. Kulturhusets store sal med hovedscene og sidescener får plass til 350 mennesker og skal foruten konserter gi rom for teater, utstillinger, danseforestillinger, konferanser og ulike lagsaktiviteter.

Samtidig med byggingen av kulturhuset ble det utført omfattende restaureringsarbeid på den gamle spinneribygningen til Nesttun Uldvarefabrikk. Dette bygget tjener som inngangsparti til kulturhuset fra gågaten. Her skal dessuten kulturavdelingen i bydelen ha sine kontorer

Skriv ut artikkel

Informasjon

Bestillingsskjema skal benyttes for henvendelser til Bergen Byarkiv, der det gjelder:
  • Bestillinger
  • Generelle spørsmål
  • Digitalisering
  • Annet

Tilbakemeldingsskjema skal benyttes hvis du:
  • Har tilbakemeldinger til en artikkel

Bestillinger eller andre henvendelser

For å bestille en tjeneste eller tilgang til arkiver, bruk eksternt skjema:

Bestillingsskjema hos Bergen byarkiv

Tilbakemelding / kommentar til artikkel

NB! Dette skjemaet er laget for tilbakemelding på selve artikkelen, ikke for bestillinger av arkivsaker, digitaliseringer eller innsyn.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.