Bergen faglige samorganisasjon

Bergen faglige samorganisasjon, Håkonsgaten 5, lokal sammenslutning av fagforeninger, stiftet 1890 som De centraliserede Fag- og Arbeiderforeninger, nåværende navn fra 1958. Omfatter 127 foreninger med til sammen 48 000 medlemmer, derav ca. 25 % passive medlemmer.

De første arbeiderforeninger ble opprettet av samfunnsinteresserte som selv ikke var arbeidstakere. Bergens Arbeiderforening, stiftet 1851, hadde i første rekke et sosialt formål. Tidlige tilløp til organisert opptreden skjedde i 1848 da arbeidere samlet seg ved Rådstuen i protest mot godtgjørelsen for nødsarbeid, og i 1872 da arbeiderne ved Bergens Mekaniske Verksteder gikk til streik for sine lønnskrav. Fagorganiseringen kom for alvor i gang etter dannelsen av Den demokratiske Arbeiderforening 1885, i løpet av et halvår 1885–86 ble det stiftet 14 faglige sammenslutninger med i alt ca. 1500 medlemmer. Den første var for øvrig Bergens Typografiske Forening i 1876. Det var skille mellom de sosialistiske fagforeningene, med de filantropiske foreningene på den ene side og håndverkerne på den annen. En drivende kraft i organisasjonsarbeidet var den danskfødte snekkeren Sophus Pihl (1840–88). Et problem i den første perioden var at håndverkssvennene ikke oppfattet seg som lønnsarbeidere og derfor markerte et klasseskille.

Likevel ledet håndverksvennene de streikeaksjonene i slutten av 1880-årene som førte til stiftelsen av De centraliserede Fag- og Arbeiderforeninger i Bergen 1890 etter initiativ av skomakermester Rasmus Chr. Lillestøl (1863–1946). «Centralisasjonen» var også det lokale politiske organ for arbeiderne inntil representantskapet for Det norske Arbeiderparti ble tillagt den politiske ledelse 1898. Foreningen utgav 1890–92 avisen Arbeiderens Røst. Den ble fulgt av Arbeidet, utgitt av typograf Max Krausz i Hollendergaten 15 der «Centralisasjonen» hadde sitt lokale. I 1894 ble Sukkerhuset kjøpt og Folkets hus reist på tomten.

Organisasjonen het 1914–24 Bergens Samorganisasjon, deretter til 1958 Bergen og Fylkernes Faglige Samorganisasjon, og omfattet da også Hordaland og Sogn og Fjordane.

Skriv ut artikkel

Informasjon

Bestillingsskjema skal benyttes for henvendelser til Bergen Byarkiv, der det gjelder:
  • Bestillinger
  • Generelle spørsmål
  • Digitalisering
  • Annet

Tilbakemeldingsskjema skal benyttes hvis du:
  • Har tilbakemeldinger til en artikkel

Bestillinger eller andre henvendelser

For å bestille en tjeneste eller tilgang til arkiver, bruk eksternt skjema:

Bestillingsskjema hos Bergen byarkiv

Tilbakemelding / kommentar til artikkel

NB! Dette skjemaet er laget for tilbakemelding på selve artikkelen, ikke for bestillinger av arkivsaker, digitaliseringer eller innsyn.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.