Bergen og Omegn Boligbyggelag

Bergen og Omegn Boligbyggelag (BOB), Nygårdsgaten 13–14, ble stiftet 2. mars 1941 av bygningsarbeiderne og deres fagforeninger under navnet Bergens Bolig og Byggelag; nåværende navn fra 1961. BOB har (2009) ca. 60 000 medlemmer, og har siden starten fullført vel 20 000 leiligheter, hovedsakelig i Bergen, men også i nabokommunene Askøy og Os, samt i Lindås, Ulvik og Voss, og er Norges nest største boligbyggelag. Fana Boligbyggelag, stiftet 1966, ble i 2008 sammensluttet med BOB og brakte med seg en portefølje bestående av ca. 3150 medlemmer og 900 boliger.

Virksomheten i BOB ledes av et styre, der kommunen tidligere hadde to representanter. Ny lovgivning fra august 2005 medførte at denne ordningen ble avviklet. Hovedtyngden av BOBs boligproduksjon organiseres som borettslag. BOB har det fulle praktiske og økonomiske ansvaret for gjennomføringen av det enkelte prosjekt, som etter ferdigstilling overtas av beboerne som borettslagets andelseiere. BOB er forretningsfører for ca. 300 boligselskap (borettslag, sameier og aksjelag). Selskapet flyttet inn i sine nåværede kontorlokaler i Nygårdsgaten, kjent som “BOB-bygget”, i desember 1999 (ark. Arkon AS).

BOBs første boligprosjekt var i Dokken (Welhavens gate 2–16), med i alt 80 leiligheter i lavblokker (ark. Georg Fasting, Trygve Knudsen og Paul Lambach); det stod ferdig 1948. I slutten av 1940-årene kom en større utbygging i gang på Landås. Den skjøt fart i 1950-årene og fortsatte i det følgende ti-år langs Nattlandsveien og på Slettebakken (Slettebakken borettslag, 435 boliger i blokk, ferdigstilt 1961). Samtidig gjennomførte BOB store boligprosjekter i Kronstad-området og nordre bydel. Prosjektene omfattet bl.a. Krohnsminde borettslag, 198 boliger i blokk, ferdigstilt 1963, og Sølvberget borettslag i nordre bydel med 279 boliger i blokk, ferdigstilt 1965.

En ny og stor utfordring for BOB ble byutvidelsen i 1955, da Fyllingsdalen ble innlemmet i Bergen. BOBs første utbygging i “Dalen” var Varden borettslag (63 boliger i rekke) og Sponviken borettslag (72 boliger i blokk), begge ferdigstilt 1965. Blant de største prosjektene i Fyllingsdalen var Smiberget (567 leiligheter) med både høyhus og treetasjes blokker, og Lyshovden borettslag (404 leiligheter i blokk) begge ferdigstilt 1966/67. Leilighetene hadde da innskudd som tilsvarte en halv vanlig årslønn.

I lange perioder forestod BOB omtrent 1/4 av boligproduksjonen i byen. I begynnelsen av 1970-årene, da Bergen og omlandskommunene hadde sluttet seg sammen, ble Åsane det neste utbyggingsområdet; først Toppe (521 boenheter i punkthus og blokk) dernest Prestestien (655 boliger i blokk), som er lagets hittil største oppgave og et eksempel på de store prosjektene i boligreisingen i denne perioden.

Økonomisk fremgang for folk flest kjennetegnet utviklingen i 1970-årene. Økt velstand førte til at mange ønsket seg større boliger, samtidig som den generelle etterspørselen etter bolig holdt seg høy. Men i siste havldel av 1980-årene slo den negative trenden i samfunnsøkonomien ut i motsatt retning, og førte til en betydelig svikt i boligomsetningen, slik at de store planene om utbygging i Sjøgaten måtte legges på is. De er senere ikke blitt realisert. Gjennom det meste av 1980-årene var BOB likevel sterkt engasjert i den planmessige byfornyelsen i Bergen, og realiserte i denne forbindelse en rekke boligprosjekter, bl.a. i Solheim-området, på Kronstad og i Sandviken.

Mot slutten av det første tiåret etter århundreskiftet står BOB foran en av sine største utfordringer og byggeprosjekter. I området langs Damsgårdssundets vestre bredd – mellom Solheimsviken og Puddefjordsbroen – skal det som omtales som “morgendagens bydel” realiseres. Her er det planlagt ca. 1000 nye boliger. Det første delprosjektet, Ternen borettslag med 41 boliger ble lagt ut for salg i 2007, innflytting beregnet til oktober 2009. Et nytt boligfelt sør for Ternen, døpt “Piren”, ble lagt ut for salg sommeren 2009. Første byggetrinn, en blokk på fem etasjer, består av 16 leiligheter, hvorav ti blir liggende mot havnepromenaden som skal strekke seg langs sjøfronten.

Gjennom store deler av etterkrigstiden har boligbyggelagene stått for en sosial boligbygging, basert på offentlig subsidiert boligfinansiering, tomtetildeling m.v. Slike ordninger er etter hvert falt bort og har medført at BOB i dag har de samme konkurransevilkårene som alle andre aktører i markedet.

Datterselskaper: BOB Boligutleie AS, BOB-megleren AS, BOB Eiendomsforvaltning AS, BOB Eiendomsutvikling AS, Sjøsiden Eiendom AS og BOB Næring AS. Selskapet utgir magasinet BOBladet (tidligere Bygge og Bo) 4 ganger årlig, opplag 50 000.

BOB har vært ledet av følgende disponenter / adm. direktører:

Per Hauge 1946–56

Harald Helmich Pedersen 1956–86

Jan Kvalie-Jørgensen 1986–93

Egil Fermann Schei (kst.) 1993

Ove Hellem 1993–2004

Terje W. Gilje 2004–

Skriv ut artikkel

Informasjon

Bestillingsskjema skal benyttes for henvendelser til Bergen Byarkiv, der det gjelder:
  • Bestillinger
  • Generelle spørsmål
  • Digitalisering
  • Annet

Tilbakemeldingsskjema skal benyttes hvis du:
  • Har tilbakemeldinger til en artikkel

Bestillinger eller andre henvendelser

For å bestille en tjeneste eller tilgang til arkiver, bruk eksternt skjema:

Bestillingsskjema hos Bergen byarkiv

Tilbakemelding / kommentar til artikkel

NB! Dette skjemaet er laget for tilbakemelding på selve artikkelen, ikke for bestillinger av arkivsaker, digitaliseringer eller innsyn.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.