Bydelsutvalg

Bydelsutvalg, lokale utvalg (fra 2008 erstattet av bydelsstyrer) som skulle representere befolkningen i en bydel, politisk oppnevnt og valgt av bystyret for 4 år. Ordningen ble innført i Bergen 1974 og omfattet da 20 bydeler, fra 1988 redusert til 12. 11 medlemmer i hvert utvalg. Utvalgene behandlet spørsmål om utbyggingsplaner, trafikkregulering, opprettelse av bevertningssteder og skjenkebevilling, dessuten vei- og gatenavnsetting, og fra 1989 var oppgaver tilknyttet helse-, sosial-, pleie- og omsorgssektoren lagt under bydelsutvalgenes ansvarsområde.

Fra 1997 til 2000 hadde kommunen to ordninger. I 10 av bydelene ble helse- og sosialmodellen videreført. To av bydelene fikk, som en prøveordning, bydelsutvalg med fullmakter som også inkluderte skoler, barnehager, park, kultur, idrett og enklere vedlikehold. Fra 1. januar 2000 ble prøveordningen med enkelte justeringer videreført til de øvrige bydelene. Antall bydeler ble redusert til åtte. Bydelsutvalgene ble erstattet med bydelsstyrer som øverste politiske organ.

Parlamentarismen, som ble innført som politisk styringsform i Bergen kommune fra 26. juni 2000, innebar at politisk ansvar og myndighet ble sentralisert. Den store overføringen av makt og innflytelse kombinert med parlamentarisme ble problematisk og skapte rollekonflikter som var vanskelig å håndtere. Det førte til at bydelsstyreordningen ble administrativt avviklet 1. juli 2004. Den offisielle hovedbegrunnelsen var kommunens økonomiske situasjon.

Skriv ut artikkel

Tilbakemeldinger og innkommende lenker

  1. Tilbaketråkk: Bydelsstyrer | Bergen byleksikon

Informasjon

Bestillingsskjema skal benyttes for henvendelser til Bergen Byarkiv, der det gjelder:
  • Bestillinger
  • Generelle spørsmål
  • Digitalisering
  • Annet

Tilbakemeldingsskjema skal benyttes hvis du:
  • Har tilbakemeldinger til en artikkel

Bestillinger eller andre henvendelser

For å bestille en tjeneste eller tilgang til arkiver, bruk eksternt skjema:

Bestillingsskjema hos Bergen byarkiv

Tilbakemelding / kommentar til artikkel

NB! Dette skjemaet er laget for tilbakemelding på selve artikkelen, ikke for bestillinger av arkivsaker, digitaliseringer eller innsyn.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.