Damsgårdssundet

Puddefjorden med Damsgårdssundet fotografert rundt 1930.<br />Fotograf: ukjent.<br />Arkivet etter Vann- og kloakkvesenet, Bergen Byarkiv.

Puddefjorden med Damsgårdssundet fotografert rundt 1930.
Fotograf: ukjent.
Arkivet etter Vann- og kloakkvesenet, Bergen Byarkiv.

Damsgårdssundet, den smaleste delen av Puddefjorden, mellom Møhlenpris på nord-østbredden og Laksevåg, Gyldenpris og Damsgård på sør-vestsiden. Områdene ble 1956 knyttet sammen av den 461 meter lange Puddefjordsbroen. Damsgårdssundet danner sammen med Solheimsviken og Marineholmen et helhetlig bolig- og næringsområde, som er under utvikling. Her inngår også en gang- og sykkelbro over sundet, mellom Markusplassen og Marineholmen. Med dette brosambandet vil Bergen sentrum bare være en kort spasertur unna. På vestsiden av sundet har Bergen og Omegn Boligbyggelag (BOB) tatt første spadestikk i det som gjerne omtales som “Morgendagens bydel”, der det innen 2015 skal bygges totalt 1400 boliger. Det ambisiøse byutviklingsprosjektet omfatter dessuten både forsknings- og utdanningssenteret på Marineholmen og en mangfoldig næringsvirksomhet i Solheimsviken. BOB, G.C. Rieber Eiendom, Høyteknologisenteret og Bergen kommune har felles visjoner for utviklingen av den nye bydelen med mål å gjøre den til et godt sted å bo, jobbe og leve samtidig som bevaring av tidligere historie vil være viktig.

BOB har med tanke på prosjektet sikret seg nesten hele sjøsiden fra Arenum til Puddefjordsbroen, inkludert seks bygninger, som i 2007 ble kjøpt fra Vital Eiendom for 125 millioner kroner, en sjelden stor sum for et tomtesalg i Bergen. Vital Eiendom startet arbeidet med utvikling av Damsgårdssundet i 1997, men har nå trukket seg helt ut. Når et tidligere industristrøk skulle omformes til boligområde med høy trivselsfaktor var det viktig for BOB å få kontroll med hele området. Bygningsmassen på ca. 11 mål vil, med unntak av en fredet fasade, bli revet for å gi plass til 300 nye leiligheter på tomten. Når hele Damsgårdssundet står ferdig, skal BOB etter planen ha bygd 1000 boliger i området fra Solheimsviken til Puddefjordsbroen. I tillegg har andre utbyggere planer om rundt 400 boenheter. BOB har inngått en såkalt samspillavtale med NCC Construction AS om utvikling av de 100 første boligene i Damsgårdssundet. Det første prosjektet, døpt Ternen, med 41 boliger var salgsklart i 2007, beregnet innflytting i oktober 2009.

Puddefjordsbroen fra 1956 knyttet Møhlenpris på nord-østbredden og Laksevåg, Gyldenpris og Damsgård på sør--vestsiden sammen.<br />Fotograf: Ukjent.<br />Arkivet etter Morgenavisen A/S, Bergen Byarkiv.

Puddefjordsbroen fra 1956 knyttet Møhlenpris på nord-østbredden og Laksevåg, Gyldenpris og Damsgård på sør–vestsiden sammen.
Fotograf: Ukjent.
Arkivet etter Morgenavisen A/S, Bergen Byarkiv.

Et overordnet mål for bomiljøet som er i ferd med å ta form mellom sjøen og Michael Krohns gate, er at livskvalitet, helse og energi- og miljøriktige bygg skal stå i fokus. I planene inngår også diverse servicetilbud, barnehager, butikker, kulturarenaer etc. Behovet for nye boliger i dette området antas å være meget stort. Bare i Solheimsviken Næringspark skal det innen 2012 være over 4000 arbeidsplasser.. Damsgårdssundet danner sammen med Solheimsviken og Marineholmen et helhetlig bolig- og næringsområde, som er under utvikling. Her inngår også en gang- og sykkelbro over sundet, mellom Markusplassen og Marineholmen. Med dette brosambandet vil Bergen sentrum bare være en kort spasertur unna.

På vestsiden av sundet har Bergen og Omegn Boligbyggelag (BOB) tatt første spadestikk i det som gjerne omtales som “Morgendagens bydel”, der det innen 2015 skal bygges totalt 1400 boliger. Det ambisiøse byutviklingsprosjektet omfatter dessuten både forsknings- og utdanningssenteret på Marineholmen og en mangfoldig næringsvirksomhet i Solheimsviken. BOB, GC Rieber Eiendom, Høyteknologisenteret og Bergen kommune har felles visjoner for utviklingen av den nye bydelen med mål å gjøre den til et godt sted å bo, jobbe og leve samtidig som bevaring av tidligere historie vil være viktig.

Kommunens satsing i bydelen omfatter bl.a. opprusting av Ny Krohnborg skole, med kulturhusarealer og ny idrettshall. I handlingsprogrammet inngår også etableringen av Løvstien, en ny fjellvei langs naturområdene, trafikksanering og opprustning av Nygårdsparken. Ved gangbroens landfeste på vestsiden av sundet skal det etableres et åpent torg, Markusplassen, som blir sentrum i det nye byområdet.

Områdene på vestsiden av Damsgårdssundet har i perioden etter år 2000 blitt omregulert fra industri til boliger og moderne næring. Fotograf: Kari Ingvaldsen, Seksjon informasjon, Bergen kommune, 2013.

Områdene på vestsiden av Damsgårdssundet har i perioden etter år 2000 blitt omregulert fra industri til boliger og moderne næring. Fotograf: Kari Ingvaldsen, Seksjon informasjon, Bergen kommune, 2013.

Utenfor Mjellem & Karlsens tidligere industriområde ble sundet i sin tid i en lengde av 40 m utdypet til 7 m dybde for at Bergens Mek. Verksteder skulle kunne bygge større og mer dypgående skip. Kaiområdet skal nå bli offentlig tilgjengelig langs hele den nye bydelen og inngå i en sammenhengende havnepromenade som vil strekke seg på begge sider av sundet og i tillegg være knyttet til spaserveier rundt Store Lungegårdsvann. Håpet er at havnepromenaden skal innby til aktiv bruk og rekreasjon.

Skriv ut artikkel

Informasjon

Bestillingsskjema skal benyttes for henvendelser til Bergen Byarkiv, der det gjelder:
  • Bestillinger
  • Generelle spørsmål
  • Digitalisering
  • Annet

Tilbakemeldingsskjema skal benyttes hvis du:
  • Har tilbakemeldinger til en artikkel

Bestillinger eller andre henvendelser

For å bestille en tjeneste eller tilgang til arkiver, bruk eksternt skjema:

Bestillingsskjema hos Bergen byarkiv

Tilbakemelding / kommentar til artikkel

NB! Dette skjemaet er laget for tilbakemelding på selve artikkelen, ikke for bestillinger av arkivsaker, digitaliseringer eller innsyn.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.