Finnegården

Finnegården, gate fra Bryggen mot Rosenkrantzgaten; gatenavnet vedtatt 1857. Gårdsanlegget Finnegården er først omtalt 1403, men er trolig fra høymiddelalderen. Det norrøne navnet Finngarðr kan ha sammenheng med mannsnavnet Finn eller med Finne-ætten fra Voss. Finnegården var en enkeltgård og var fullt ut norskeid i 1403, men hadde tyske huseiere i 1414. Handelsstuen i Finnegården var Det tyske Kontors største, og mer staselig utstyrt enn de andre. Conrad Krøll, som hadde hamburgerstue i gården, fikk norsk borgerskap 1638. Før bybrannen 1702 gikk gårdens grense 26 m lenger sør enn i dag. Da Vetrlidsallmenningen skulle utvides nordover, fikk Finnegården til vederlag ødetuftene etter gårdene Skapten, Ridstaden og Bollegard, som hadde brent ned i 1476. Den siste tyske eier i Finnegården var Georg Hinrich Voss 1811–44. Johan Wilhelm Wiberg drev nordlandshandel i gården 1866–98. Han tok godt vare på Finnegårdens interiør og samlet gjenstander fra andre gårder for å bevare mest mulig av Bryggens gamle handelsmiljø. Det var begynnelsen til Det Hanseatiske Museum, som sønnen Johan Christian Koren Wiberg utviklet videre. Finnegården ble kjøpt av kommunen 1916 for å hindre riving. Finnegårdskilden var et oppkomme som ble brukt i drikkevannsforsyningen før byen fikk offentlig vannverk.

Tilbakemeldinger og innkommende lenker

  1. Tilbaketråkk: Bryggen | Bergen byleksikon

Informasjon

Bestillingsskjema skal benyttes for henvendelser til Bergen Byarkiv, der det gjelder:
  • Bestillinger
  • Generelle spørsmål
  • Digitalisering
  • Annet

Tilbakemeldingsskjema skal benyttes hvis du:
  • Har tilbakemeldinger til en artikkel

Bestillinger eller andre henvendelser

For å bestille en tjeneste eller tilgang til arkiver, bruk eksternt skjema:

Bestillingsskjema hos Bergen byarkiv

Tilbakemelding / kommentar til artikkel

NB! Dette skjemaet er laget for tilbakemelding på selve artikkelen, ikke for bestillinger av arkivsaker, digitaliseringer eller innsyn.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.