Mohn AS

Mohn AS, Frank, Hardangervegen 150, familieeid industrikonsern, kjent under fabrikkmerket FRAMO, grunnlagt 1938 av Frank Mohn (1916–2002), siden 1986 ledet av hans sønn Trond Mohn (f. 1943), i dag ledende i verden på spesialproduktene skipspumper og oljevernutstyr, sysselsetter (2008) 1650 ansatte i 9 land. Driftsresultatet passerte 2006 en milliard kroner med totale inntekter på over 4,2 milliarder kroner.

Det aller meste av selskapets produksjon skjer ved fabrikker i Fusa og Meland (Flatøy og Holsnøy), en mindre del ved hovedbasen i Heldal i Bergen. Datterselskapet Framo Engineering er i ferd med å etablere et nytt industrianlegg på Horsøy i Askøy kommune med monteringshaller for oljeinstallasjoner på havbunnen. Det antas å gi ca. 500 nye arbeidsplasser. I utlandet er salgs- og serviceavdelinger etablert i Sverige, Nederland (Rotterdam), USA (Houston, Texas), Brasil (Rio de Janeiro), Singapore, Japan (Tokyo), Korea (Pusan) og Kina (Shanghai). Mohns motto er: “Produser i Norge, selg i hele verden”.

Produktspekteret er jevnlig blitt utvidet. I tillegg til å ha forsynt verdens tankskipsflåte med mer enn 30 000 lossepumper, leveres brannslukningspumper og offshorerelatert utstyr. Bak fabrikkmerket FRAMO skjuler det seg ca. 50 ulike patenter, hvorav flere er prisbelønnet. Utstyrets effektivitet ble overbevisende demonstrert for all verden da Mohn-pumpene “transferte” tusentalls tonn olje etter Gulfkrigen 1991. Rederier er konsernets største kunder, og mer enn 90 % av produktene eksporteres. Utflagging har likevel aldri vært på tale.

Frank Mohn begynte beskjedent med import av dieselmotorer og produksjon av reservedeler og kontormøbler av stål. Selve industrieventyret med skipspumper og oljevernutstyr startet først etter krigen. Ideen ble født da en arbeider en dag kom og fortalte at hans far og bror var omkommet under oljelossing. Tragedien fikk Mohn til å se det som sin livsoppgave å lage pumper som kunne forhindre lignende ulykker. Det lyktes han med, og behovet viste seg å være enormt.

Virksomheten vokste snart ut av de opprinnelige fabrikklokalene i Verftsgaten 2b og ble 1961–69 gradvis flyttet til Helldal. Aksjeselskap fra 1969. Avdeling på Flatøy ble etablert 1967, i Fusa 1979. Frank Mohn avanserte til inntektstoppen i Bergen, men lot en stor del av fortjenesten komme ulike tiltak i byen til gode. Pengegaver ble skjenket til veibygging og idrettsanlegg, og særlig omsorg viste han for breddeidrett.

Gründerens filantropiske ideer har sønnen ført videre, bare enda mer rundhåndet. Gjennom donasjoner som samlet overstiger 1,4 milliarder kroner til idrett, forskning, kultur, medisinsk utstyr og helsestell, veibygging, miljøvern og en rekke veldedige formål er Trond Mohn en av tidenes mest gavmilde mesener. Med sin siste store donasjon august 2008 bidro Mohn med over 30 millioner kroner til bygging av en friidrettshall på Leikvang i Åsane, en ny idrettshall på Sandsli og kunstgressbane i Vadmyra. Til forskning har Mohn gitt 600 millioner kr, mens Universitetet i Bergen og Haukeland Universitetssykehus er tilgodesett med 130 millioner. Lenge skjedde dette i det skjulte. Idealist som han er, var Mohns motiv verken å kjøpe PR for seg selv eller reklame for firmaet. Når julen nærmet seg, ble det en vane at generøse pengegaver uventet dalte ned over foreninger og institusjoner som sårt trengte hjelpen, men som slett ikke hadde bedt om den. Som manna fra himmelen strømmet millionene, men hvor de kom fra, lot giveren være et offentlig mysterium. En gravende journalist klarte til slutt likevel å avsløre bergensernes gode fé. Det viste seg altså å være Trond Mohn.

Skriv ut artikkel

Tilbakemeldinger og innkommende lenker

  1. Tilbaketråkk: Helldal | Bergen byleksikon

Informasjon

Bestillingsskjema skal benyttes for henvendelser til Bergen Byarkiv, der det gjelder:
  • Bestillinger
  • Generelle spørsmål
  • Digitalisering
  • Annet

Tilbakemeldingsskjema skal benyttes hvis du:
  • Har tilbakemeldinger til en artikkel

Bestillinger eller andre henvendelser

For å bestille en tjeneste eller tilgang til arkiver, bruk eksternt skjema:

Bestillingsskjema hos Bergen byarkiv

Tilbakemelding / kommentar til artikkel

NB! Dette skjemaet er laget for tilbakemelding på selve artikkelen, ikke for bestillinger av arkivsaker, digitaliseringer eller innsyn.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.