Muren

Muren fotografert rundt 1865. Fotograf: Knud Knudsen. Arkivet etter Formannskapet, Bergen Byarkiv.

Muren fotografert rundt 1865. Fotograf: Knud Knudsen. Arkivet etter Formannskapet, Bergen Byarkiv.

Muren, Murhvelvingen, også kalt Den Rosenkrantzke Muur, Østre Murallmenning 23, en av Bergens eldste profane bygninger, reist av lensherre Erik Rosenkrantz året etter bybrannen 1561; det nye gateløpet mellom bygningen og Vågen ble kalt Rosenkrantz’ allmenning (nå Østre Murallmenning). Bygningen er muligens oppført på en eldre grunnmur, og er delvis reist av stein fra ruinene av Munkeliv kloster. Byggherrens våpenmerke finnes på en klebersteinplate i nordmuren. Muren ble brannskadet 1625, 1640 og 1643, utbedret ved offentlige midler 1651–52 og tatt i bruk av et vaktkompani. Bygningen hadde opprinnelig gavler også mot øst og vest, det nåværende valmtaket er fra tiden etter brannen 1702. Muren var privat eid fra 1700-tallet til Brennevinssamlaget kjøpte ut de forskjellige eierne 1880–82. Kommunen eksproprierte brønnen under hvelvingen, dekket den til og la den ut til offentlig passasje. Trappehuset mot vest ble revet slik at kjørende trafikk kunne legges utenom hvelvingen. A/S Vinmonopolet overtok i 1922 Samlagets aktiva og dermed også Muren, som ble solgt til kommunen 1924. Kirkevergen hadde kontor i første etasje 1929–75. Siden 1977 har Buekorpsmuseet holdt til i bygningen.

Aksdal i Murens utsalg fotografert rundt 1970. Fotograf: Øyvind H. Berger. Fotoregistrering av Bergen, Bergen Byarkiv.

Aksdal i Murens utsalg fotografert rundt 1970. Fotograf: Øyvind H. Berger. Fotoregistrering av Bergen, Bergen Byarkiv.

I sokkeletasjen har det vært drevet bondehandel siden siste halvdel av 1600-tallet, så selv om handelen i dag mest drives utenfor kjellerhvelvingene, er butikkvirksomheten her eldre enn noe annet sted i byen. Annen etasje var opprinnelig innredet til selskapelige formål. I 1565 ble det feiret et særlig staselig bryllup her mellom Brynhilde Benkestok og fogd Erik Hanssøn Schønnebøl. Ved midten av 1800-tallet var lokalet «Café for Striler og Strilejenter», 1880 innredet Samlaget første etasje som «Toddysal for et bedrestilt publikum». Men det uteble. Muren ble fredet 1927.

Våren 2009 ble byens eldste “kjøpesenter” tømt for butikker da Aksdal i Muren AS måtte stenge etter konkurs. Aksdal var den siste forretningsdrivende i Muren. Helt siden 1883 hadde fem generasjoner i familiebedriften solgt sydvester, støvler, tøfler og regntøy i porthvelvingen, men nå lønte det seg ikke lenger.

Skriv ut artikkel

Tilbakemeldinger og innkommende lenker

  1. Tilbaketråkk: Østre Murallmenningen | Bergen byleksikon

Informasjon

Bestillingsskjema skal benyttes for henvendelser til Bergen Byarkiv, der det gjelder:
  • Bestillinger
  • Generelle spørsmål
  • Digitalisering
  • Annet

Tilbakemeldingsskjema skal benyttes hvis du:
  • Har tilbakemeldinger til en artikkel

Bestillinger eller andre henvendelser

For å bestille en tjeneste eller tilgang til arkiver, bruk eksternt skjema:

Bestillingsskjema hos Bergen byarkiv

Tilbakemelding / kommentar til artikkel

NB! Dette skjemaet er laget for tilbakemelding på selve artikkelen, ikke for bestillinger av arkivsaker, digitaliseringer eller innsyn.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.