Nansen Senter for Miljø og Fjernmåling

Nansen Senter for Miljø og Fjernmåling, NERSC, Thormøhlens gate 47, etablert 1987 av en gruppe forskere fra Geofysisk Institutt ved Universitetet i Bergen som en ideell stiftelse og i nært samarbeid med universitetet, opprinnelig med lokaler i Edvard Griegs vei 3a. Senteret driver i dag en verdensomspennende virksomhet med global miljøovervåking som en hovedoppgave. Virksomheten er organisert i fire vitenskapelige avdelinger: Mohn–Sverdrup senter for globale havstudier og operativ oseanografi, Kyst- og havovervåking, Miljøovervåking i polare strøk og G. C. Rieber Klimainstitutt.

Den meget avanserte og langsynte utkikksposten i Bergen holder et våkent øye med faretruende utslipp av CO2–gasser i atmosfæren, med minskende isdekke i Arktis, issmelting på Grønland, ørkenområder som øker, følger havstrømmenes bevegelser, giftig algeoppblomstring langs norskekysten og isfjell på farlig drift i Nord-Atlanteren. Sågar verdens flyktningeleirer har vært under overvåking fra Marineholmen. Der har Nansensenteret holdt til siden 2004, i administrasjonsbygget til det nedlagte Mjellem & Karlsen Verft.

Ved hovedbasen i Bergen består staben i dag av ca. 60 forskere, inkludert stipendiater, fra 14 land. Virksomheten ledes av professor Ola M. Johannessen, en av initiativtakerne til senteret og dets første direktør. Institusjonen mottar ikke offentlig støtte, men lever av inntektene fra sine mange prosjekter. Den kommersielle utnyttelse av forskningsresultatene skjer gjennom Bergens-firmaene Terra Orbit AS (etablert 1986) og COTO Ltd. (etablert 1996).

Virksomheten ble 1992 utvidet til Russland, der det i samarbeid med russiske forskere ble opprettet et eget, selvstendig Nansensenter i St. Petersburg. Nok en utenlandsk etablering skjedde 1996 i Kerala, India og i Bejing, Kina 2002. Totalt har gruppen et personale på 150 personer, hvorav 45 er doktorgradstudenter. Planen er med tiden å etablere lignende sentre i Afrika og Sør-Amerika. Senteret har siden 2006 hatt et kontor ved universitetenes felles forskningspark på Svalbard. Både grunnforskning og anvendt forskning inngår i virksomheten. Nansensenteret utfører også en rekke konsulenttjenester og driver undervisning og instruksjon innenfor miljøvern. Forskningsresultatene gjøres tilgjengelige gjennom et mangfold av publikasjoner.

Senteret har navn etter Fridtjof Nansen (1861–1930). Den verdenskjente polarforskeren, oseanografen, zoologen og diplomaten var i seks år (1882–88) knyttet til Bergen Museum som konservator. Det er da også Nansens virksomhet institusjonen har som mål å føre videre.

Artica, etablert 1998, er et publikumsrettet opplevelsessenter knyttet til Nansensenteret. Her drives det opplysningsvirksomhet omkring Nansens innsats. I en kombinert forelesnings- og kinosal kan publikum gjennom et fascinerende billedspill følge Nansen på hans ekspedisjoner, og på “widescreen” få en spektakulær naturopplevelse fra Svalbard.

Les mer om Nansensenteret her Nansensenteret blir Stationen – GC Rieber Eiendom (gcrieber-eiendom.no)

Skriv ut artikkel

Tilbakemeldinger og innkommende lenker

  1. Tilbaketråkk: Bergen Museum | Bergen Byleksikon

  2. Tilbaketråkk: Universitetet i Bergen | Bergen byleksikon

Informasjon

Bestillingsskjema skal benyttes for henvendelser til Bergen Byarkiv, der det gjelder:
  • Bestillinger
  • Generelle spørsmål
  • Digitalisering
  • Annet

Tilbakemeldingsskjema skal benyttes hvis du:
  • Har tilbakemeldinger til en artikkel

Bestillinger eller andre henvendelser

For å bestille en tjeneste eller tilgang til arkiver, bruk eksternt skjema:

Bestillingsskjema hos Bergen byarkiv

Tilbakemelding / kommentar til artikkel

NB! Dette skjemaet er laget for tilbakemelding på selve artikkelen, ikke for bestillinger av arkivsaker, digitaliseringer eller innsyn.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.