Skuteviksboder

Skuteviksboder fra Bontelabo til Sandviksboder; navnet vedtatt 1881. Bodene var tidligere i stor utstrekning brukt av slaktere, men det meste av omsetningen foregikk på Vetrlidsallmenningen, dit slaktet ble fraktet med båt eller langs landeveien over Stølen. Den gamle trebryggen ble utbedret og trebroen til land delvis erstattet med steinkai 1879. Veien fra Festningspynten og videre nordover ble lagt 1899–1900.

I en katastrofal brann natt til søndag 7. september 2008 brant fire av de verneverdige sjøbodene i Skuteviken ned til grunnen: – nr. 11 (eier Thomas Knutsen), 12 (eier Carl August Carlsen), 13 (eier Jan Harald Helmich Pedersen) og 14 (eier Torbjørn Knutsen). Bod nr. 13 hadde målebrev fra 1671. Atlantic Forlag AS holdt til i 2. etasje. Tidligere i 20 år lokaler for Stageway, som hadde flyttet før brannen. Nr. 14 oppført 1766. Alle bodene var fredet. Se Byantikvaren.

Av de gjenstående bygningene var 7/8 opprinnelig fire selvstendige boder. Nr. 16 er oppført før 1700.

Hordaland fylkeskommune har vedtatt å gjenreise de nedbrente sjøbodene i Skuteviken. De to bodene som ble totalt ødelagt, Skuteviksboder 12 og 13, skal oppføres som kopier, mens nr. 11 og 14 skal sikres og rekonstrueres. Vedtaket er gjort særlig av hensyn til opplevelsesverdien av kulturmiljøet.

Skriv ut artikkel

Informasjon

Bestillingsskjema skal benyttes for henvendelser til Bergen Byarkiv, der det gjelder:
  • Bestillinger
  • Generelle spørsmål
  • Digitalisering
  • Annet

Tilbakemeldingsskjema skal benyttes hvis du:
  • Har tilbakemeldinger til en artikkel

Bestillinger eller andre henvendelser

For å bestille en tjeneste eller tilgang til arkiver, bruk eksternt skjema:

Bestillingsskjema hos Bergen byarkiv

Tilbakemelding / kommentar til artikkel

NB! Dette skjemaet er laget for tilbakemelding på selve artikkelen, ikke for bestillinger av arkivsaker, digitaliseringer eller innsyn.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.