Statsraad Lehmkuhl

Statsraad Lehmkuhl. Fotograf: Kristian Dahl. Arkivet etter Morgenavisen A/S, Bergen Byarkiv.

Statsraad Lehmkuhl. Fotograf: Kristian Dahl. Arkivet etter Morgenavisen A/S, Bergen Byarkiv.

Statsraad Lehmkuhl, tremastet stålbark på 1700 registertonn, bredde 41 fot, mastehøyde 170 fot; sjøsatt som skoleskipet «grossherzog Friedrich August» i Bremerhaven 1914, innkjøpt av Norges Rederforbund etter initiativ av Kristofer D. Lehmkuhl (1855–1949; statsråd 1905–07, administrerende direktør for Det Bergenske Dampskibsselskab 1908–37). Skipet fikk navn etter ham og avviklet sitt første tokt som norsk skoleskip med 200 elever 1923. Institusjonen Bergens Skoleskib stod for driften 1924–66, unntatt 1940–45 da skipet var beslaglagt av den tyske okkupasjonsmakten under navnet «Westwärts». Skipsreder Hilmar Reksten overtok skipet og organiserte undervisningen 1967–72. Foreningen Statsraad Lehmkuhls Venner tok seg av driften 1973–76. Siden 1976 er skipet drevet som Stiftelsen Statsraad Lehmkuhl, og det holdes kursvirksomhet om bord i samarbeid med Statens arbeidsformidling. Stiftelsen er også turoperatør og utleier av skipet til selskapelige formål. Statsraad Lehmkuhl har deltatt i større seilaser og har gjennomført flere tokter til USA. Skipet er stasjonert på Bergen havn, vanligvis Vågen.

Tilbakemeldinger og innkommende lenker

  1. Tilbaketråkk: skoleskip | Bergen Byleksikon

Informasjon

Bestillingsskjema skal benyttes for henvendelser til Bergen Byarkiv, der det gjelder:
  • Bestillinger
  • Generelle spørsmål
  • Digitalisering
  • Annet

Tilbakemeldingsskjema skal benyttes hvis du:
  • Har tilbakemeldinger til en artikkel

Bestillinger eller andre henvendelser

For å bestille en tjeneste eller tilgang til arkiver, bruk eksternt skjema:

Bestillingsskjema hos Bergen byarkiv

Tilbakemelding / kommentar til artikkel

NB! Dette skjemaet er laget for tilbakemelding på selve artikkelen, ikke for bestillinger av arkivsaker, digitaliseringer eller innsyn.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.