Sund

Sund, gårdsnavn, sikter til sundet mellom Lerøy og Sotra, kommune sørvest for Bergen, omfatter den sørlige delen av Store Sotra, Tofterøy, Golta, Lerøy og i alt 466 øyer, holmer og skjær, 110 km kystlinje, samlet areal 99 km2 med 5795 innbyggere (2008). Av de større øyene er bare Lerøy og Bjelkarøy uten fastlandssamband. Småkupert landskap, stort sett under 100 m o.h.; høyeste punkt er Førelandsveten (284 m o.h.). Fiske, dels i kombinasjon med jordbruk; større fiskemottak. En stor del av de yrkesaktive har arbeid utenfor kommunen, størstedelen i Bergen og Fjell. Administrasjonssenter er Skogsvåg; andre tettsteder Klokkarvik og Hammarsland. Veiforbindelse med Bergen (Riksvei 555) over Litle Sotra og Sotrabrua; bilfergeforbindelse fra Klokkarvik til Hjellestad. En undersjøisk tunnel forbinder Bjorøy med fastlandet. Det er bro mellom Bjorøy og Tyssøy. Sør for Sund Krossfjorden med hovedskipsleia inn til Bergen; gjestgiverstedet på øya Bukken (Buch van Raa) var i drift fra 1600-tallet til omkring 1910. Som sitt tusensårssted har Sund kommune valgt Glesnes Handelsstad.

Tælavåg lengst vest på Store Sotra har en plass uten sidestykke i norsk krigshistorie. Den vesle fiskeværet var mye benyttet til illegal Englands-trafikk under den annen verdenskrig. Under et sammenstøt i april 1942 mellom Gestapo og to agenter fra Kompani Linge, Arne Værum og Emil G. Hvaal, som lå i dekning i Tælavåg, ble to tyske offiserer drept. Som represalie ble stedet under tilsyn av Reichskommissar Josef Terboven, utslettet foran øynene på bygdefolket, hvert eneste hus sprengt i stykker og brent, husdyrene slaktet og fiskefartøyene ødelagt. Deretter ble alle voksne, arbeidsføre menn, 72 i alt, sendt via Bergen til konsentrasjonsleiren Sachsenhausen i Tyskland, hvorfra 31 aldri vendte hjem. Kvinner, barn og gamle ble først internert på Storetveit skole i Bergen, og tilbrakte deretter to år på Framnes ungdomsskole i Kvam. Det tok fire år etter krigen å gjenreise Tælavåg fra ruinene – med hjelp fra Krigsskadetrygden, Nasjonalhjelpen og Husbanken, sammen med frivillige gaver. Et dikt av Inger Hagerup med den kjente åpningsstrofen “De brente våre gårder. De drepte våre menn” er inspirert av Tælavåg-tragedien.

Nordsjøfartmuseet (ark. Paal J. Kahrs) som omhandler Tælavågtragedien, Englands-farten og Shetlands-Larsen ble åpnet i Tælavåg 1998. Det har kinosal med 100 plasser, konferanserom og kafé.

Kjente sundværinger er skuespilleren Bjarte Hjelmeland, fra 2007 teatersjef ved Den Nationale Scene, og sangartisten Johannes Kleppevik (1947–2001), “kystens trubadur”, som også sang seg inn i bergensernes hjerter og var en pådriver for strilemønstringen “Torgdagen” i Bergen, et årvisst arrangement siden 1977. Keramikeren Kyrre Grepp, bergenser bosatt på Tyssøy, har satt kunstneriske spor i Sund, bl.a. med utsmykning av broen mellom Bjorøy og Tyssøy og som prosjektleder for “Spor i landskap”, en utstilling som har vært arrangert årlig på Tyssøy siden 2002 av Bjorøy og Tyssøy Kulturlag. Tusenårssstedet Glesvær har Grepp prydet med metallskulpturene “Fugler på svaberget”. Den internasjonalt kjente keramikeren Nina Brandt-Hansen fra Bergen har for mange år siden gjort stril av seg og bor og virker i Klokkarvik. I Bergen er hun ikke minst kjent for utsmykningen av Olav Kyrres gate med 1200 meter lange keramiske border.

Sund ble 2007, sammen med nabokommunen Fjell, utnevnt til Internasjonal Kommune av Fredskorpset for sitt sterke internasjonale engasjement, og 2008 av Agderforskning kåret til Hordalands mest attraktive kommune å bo i, og den 5. beste i landet.

Skriv ut artikkel

Informasjon

Bestillingsskjema skal benyttes for henvendelser til Bergen Byarkiv, der det gjelder:
  • Bestillinger
  • Generelle spørsmål
  • Digitalisering
  • Annet

Tilbakemeldingsskjema skal benyttes hvis du:
  • Har tilbakemeldinger til en artikkel

Bestillinger eller andre henvendelser

For å bestille en tjeneste eller tilgang til arkiver, bruk eksternt skjema:

Bestillingsskjema hos Bergen byarkiv

Tilbakemelding / kommentar til artikkel

NB! Dette skjemaet er laget for tilbakemelding på selve artikkelen, ikke for bestillinger av arkivsaker, digitaliseringer eller innsyn.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.