Vervarslinga på Vestlandet

Vervarslinga på Vestlandet, Geofysisk institutt, Allégaten 70, regionsenter for Region Vest av Meteorologisk institutt, opprettet 1918 etter initiativ av Vilhelm Bjerknes. Tillagt varslingsansvar for hele Vestlandet og Trøndelag med fiskebankene utenfor. Regionleder er Karen Doublet.

Opprinnelig skulle varslingstjenesten gjelde landbruket i Vest-Norge. Men etter den første sommerens erfaring med utarbeidelse av værkart utviklet Bjerknes og hans assistenter en retning innen meteorologien som kom til å forbedre værvarslingsmetodene. Retningen ble kjent under navnet Bergensskolen, og polarfrontteorien, luftmassemeteorologien eller Bergensmetodene ble på få år tatt i bruk i værvarslingsarbeidet for de aller fleste områder på midlere og høyere breddegrader. Ledende forskere ved Vervarslinga på Vestlandet ble kalt til utlandet, og utenlandske fagfolk søkte Bergen i studieøyemed. Etter positive erfaringer med værstasjonen som ble opprettet på Jan Mayen 1921, ble det truffet avtaler med skip i utenriksfart om rapporter til Bergen.

Vervarslinga på Vestlandet hadde til 1928 tilhold i en eldre villa i Allégaten 33. Deretter i en ny bygning i Allégaten 70, reist for midler donert til Geofysisk institutt ved privat initiativ. Værvarslingstjenesten kom nå under samme tak som avdelingene for teoretisk meteorologi, oseanografi og geofysikk ved Bergens Museum, noe som fikk stor praktisk betydning for den videre utvikling. Organisert flytende observasjonstjeneste fra værskipene Polarfront I og Polarfront II kom i gang 1948.

Den første som gjorde meteorologiske observasjoner i Bergen, var den senere rektor Fredrik C. H. Arentz, som i årene 1765–70 iakttok regnmengden i Bergen og skrev en avhandling om det. Den gjennomsnittlige nedbørmengden i de seks årene han observerte, var 1909 mm per år. – C. F. G. Bohr gjorde sine observasjoner på Fredriksberg i årene 1818–21; de gjaldt barometerhøyde, temperatur, nedbørmengde og tordenvær. – 1850–53 ble det gjort målinger ved Lungegårdshospitalet; målingene ble tatt opp igjen 1860 (etter at hospitalet var gjenreist etter brann) og fortsatte til 1895; dette år ble de flyttet til Pleiestiftelsen for spedalske No. 1, der de pågikk frem til 1926. – På Nordnes ble det 1869 opprettet en meteorologisk stasjon (Det meteorologiske observatorium) i Haugeveien 26. Denne stasjonen ble 1903 flyttet til Fredriksberg for å gi plass for den nye sjømannsskolen. Registreringen på Fredriksberg pågikk frem til 1984. – I 1900 opprettet Bergen kommune fire stasjoner for målinger av nedbør – ved Fjellveien (Mulelven), ved Fløistuen, ved Tarlebø og i Isdalen – for å kunne observere tilgangen på drikkevann.

Skriv ut artikkel

Tilbakemeldinger og innkommende lenker

  1. Tilbaketråkk: Bergen Museum | Bergen byleksikon

  2. Tilbaketråkk: Bergens Observatorium | Bergen byleksikon

Informasjon

Bestillingsskjema skal benyttes for henvendelser til Bergen Byarkiv, der det gjelder:
  • Bestillinger
  • Generelle spørsmål
  • Digitalisering
  • Annet

Tilbakemeldingsskjema skal benyttes hvis du:
  • Har tilbakemeldinger til en artikkel

Bestillinger eller andre henvendelser

For å bestille en tjeneste eller tilgang til arkiver, bruk eksternt skjema:

Bestillingsskjema hos Bergen byarkiv

Tilbakemelding / kommentar til artikkel

NB! Dette skjemaet er laget for tilbakemelding på selve artikkelen, ikke for bestillinger av arkivsaker, digitaliseringer eller innsyn.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.