Ølbrygging

Ølbrygging, var en rett som tillå alle fastboende i middelalderen, men enkelte, såkalte heitumenn, hadde det som yrke og brygget på bestilling. Ølet som ble brygget innenlands, kaltes mungát, det innførte kaltes bjor og var vanligvis sterkere. Men norsk øl kunne ha forskjellige styrkegrader, en variant kaltes damemungát. Boden der ølet gjæret ble kalt gilbúd; de som drev profesjonelt hadde også en bod der ølet ble omsatt. Kongen forbød heitumenn å danne laug, men var også bekymret over importen av sterkt øl. Humle og malt måtte imidlertid innføres. Ølforbruket var høyt, f.eks. hadde en kvinne som fikk underhold i kloster på sine eldre dager, rett til 2,7 liter øl i døgnet.

Av totalimporten til Bergen 1577–78 utgjorde øl halvparten, og i en oppregning av håndverk i byen fra slutten av århundret er nevnt 22, men ingen brygger. Slottsherren på Bergenhus foreslo 1623 at det måtte opprettes bryggerier. Det var forholdsvis lite ølimport på 1700-tallet mens importen av malt økte. Byen må ha vært selvforsynt, og antall bryggere var omkring 17 gjennom hele århundret. I 1849, da Lars Semb startet den bedriften som 1891 fikk navnet Hansa Bryggeri, var det 32 bryggerier i Bergen. De fleste var små, og ølet av mindre god kvalitet, noe som ble forklart med at det lokale drikkevannet ikke egnet seg til fremstilling av øl. De små bryggeriene fikk malt fra Rasmus Rolfsens malteri på Elsesro; det ble startet 1834 som Bergens første, utvidet 1856, og var leverandør også til Nord-Norge.

Bergens Aktiebryggeri, som drev produksjon i Stølegaten 13–15 fra 1875/79, ble kjøpt av godseier Christen Knagenhjelm 1880 og drevet av den tyskfødte E. W. Gretschel til 1886, da Ole Fr. Hald tok over bryggeriet, utvidet produksjonslokalene og startet mineralvannfabrikk 1891. Hansa Bryggeri overtok Halds bryggeri 1913 og fortsatte ølproduksjonen i lokalene til 1929. Gretschel drev i sine siste år (til 1902) et lite bryggeri i Kong Oscars gate 4. En annen tyskfødt ølbrygger var W. H. L. Pillgram, som fra 1860 var ansatt i det Sembske bryggeri og 1882–1901 drev bryggeri med sine to sønner i Stølegaten 11. Myten at bergensvannet ikke gav godt, øl ble avlivet da Hansa Bryggeri opprettet sitt kontrollaboratorium i 1890-årene.

Skriv ut artikkel

Informasjon

Bestillingsskjema skal benyttes for henvendelser til Bergen Byarkiv, der det gjelder:
  • Bestillinger
  • Generelle spørsmål
  • Digitalisering
  • Annet

Tilbakemeldingsskjema skal benyttes hvis du:
  • Har tilbakemeldinger til en artikkel

Bestillinger eller andre henvendelser

For å bestille en tjeneste eller tilgang til arkiver, bruk eksternt skjema:

Bestillingsskjema hos Bergen byarkiv

Tilbakemelding / kommentar til artikkel

NB! Dette skjemaet er laget for tilbakemelding på selve artikkelen, ikke for bestillinger av arkivsaker, digitaliseringer eller innsyn.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.