Sofus Madsens skulpturmuseum

Sofus Madsens skulpturmuseum.  Oppkalt etter billedhuggeren Sofus Madsen (1881-1977) i 1961. Her fra hans atelier som nå er museum.  Fotograf: Norvall Skreien.

Sofus Madsens skulpturmuseum. Oppkalt etter billedhuggeren Sofus Madsen (1881-1977) i 1961. Her fra hans atelier som nå er museum.
Fotograf: Norvall Skreien.

Sofus Madsens skulpturmuseum, Kanonhaugen 20, Landås, åpnet 1999 i atelieret til billedhuggeren Sofus Trygve Madsen (1881–1977). Museet er også viet hans kone, billedveversken Grethe Corneliussen Madsen. Kunstsamlingen omfatter ca. 180 skulpturer, medaljonger og tegninger, foruten billedtepper, noen av dem utført etter ektefellens tegninger. Samlingen forvaltes av Grethe og Sofus Madsens Stiftelse, som Madsen selv opprettet 1972, men som startet sin virksomhet først 1979.

Hele 28 av Madsens skulpturer og minneplater pryder byens parker, plasser og bygninger. Ingen andre kunstnere har skjenket Bergen flere monumenter (se tabellen Offentlige minnesmerker og prydskulpturer). Som takk har han fått en vei nær sitt hjem “Stormbakken” oppkalt etter seg (Sofus Madsens vei). Særlig kjent er Sofus Madsen blitt for sine mange livaktige barneskulpturer og slående portretter. Hans formspråk var naturalistisk, men flere skulpturer, som f.eks. Sprinteren utenfor Brann stadion, viser drag av ekspresjonisme. Til hans hovedverker hører også skulpturgruppen Fiskerne (1920) i Haugesund.

Utenfor museet på kommunal eiendom og med støtte av Bergen kommune har Stiftelsen etablert en skulpturpark, utformet av landskapsarkitekt May Kristin Røen som en integrert del av museet. “Sofus – fra leirklump til skulptur” er et undervisningsprosjekt tilrettelagt for barneskolene i Bergen som Stiftelsen i samarbeid med Bergen kommune startet i 2003 og som siden har vært gjentatt hvert år.

Sofus Madsen ble født i Kristiania, men kom alt som treåring til Bergen med sine foreldre, Sofie og Theodor Madsen. Faren var lærer og forfatter. Han skrev bl.a. tre skuespill som ble oppført på Den Nationale Scene. Madsen var utdannet ved Kunstakademiet i København og studerte også i Berlin og Paris før han i 1914 slo seg ned i Bergen for godt.

Skriv ut artikkel

Informasjon

Bestillingsskjema skal benyttes for henvendelser til Bergen Byarkiv, der det gjelder:
  • Bestillinger
  • Generelle spørsmål
  • Digitalisering
  • Annet

Tilbakemeldingsskjema skal benyttes hvis du:
  • Har tilbakemeldinger til en artikkel

Bestillinger eller andre henvendelser

For å bestille en tjeneste eller tilgang til arkiver, bruk eksternt skjema:

Bestillingsskjema hos Bergen byarkiv

Tilbakemelding / kommentar til artikkel

NB! Dette skjemaet er laget for tilbakemelding på selve artikkelen, ikke for bestillinger av arkivsaker, digitaliseringer eller innsyn.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.