Apotek

Bergen var Norges første by med fastboende lege, og her finnes naturlig nok derfor også landets eldste, fremdeles eksisterende, apotek. Den hollandskfødte kjøpmannen Nicolaus de Freundt fikk 13. desember 1595 kongelig bevilling til å drive handel i Bergen med medisiner, og han ga apoteket navnet SVANE APOTHEKET, senere skrevet Svaneapoteket, i dag Apotek 1 Svanen. Offisielt føres apotekhistorien i Norge tilbake til etableringen av dette apoteket, som dannet grunnlag for feiringen av 400–årsjubileet i 1995. Men som omtalt nedenfor hadde Bergen da allerede hatt apotek i flere år. Salg av medisiner var i de første årene ingen god butikk og måtte kombineres med annen virksomhet for å gi et sikkert levebrød.

I dag (2009) finnes det 27 apotek i Bergen, hvorav alle så nær som Haukeland Sykehusapotek tilhører en av tre landsomfattende apotekkjeder: Apokjeden, Vitus og Alliance. Sistnevnte eies av Alliance Boots, som i 2008 ble etablert med tre egne Boots-apotek, og i 2009 opprettet et fjerde apotek i Bergen.

Haukeland Sykehusapotek, Jonas Lies veg 89, er et av de største apotekene i landet med nærmere 80 ansatte. Apoteket startet 1969 som en filial av Svaneapoteket, ble frittstående fra 1983 og er siden 2002 statseid med tilknytning til Helse Bergen HF og det frivillige kjedekonseptet «Ditt apotek» som er utviklet av Norsk Medisinaldepot. Sykehusapoteket består av publikumsekspedisjon, sykehusekspedisjon og produksjonsavdeling for både sterile og ikke-sterile legemidler. Apotekets hovedoppgave er å forsyne sykehusets avdelinger og pasienter med legemidler.

Apotek 1–apotekene eies av Apokjeden AS, som er landets største apotekkjede med 2500 ansatte og 40 % markedsandel, etablert 1994 av norske apotekere som et frivillig innkjøpssamarbeid. Kjeden omfatter (2008) 236 apotek, hvorav ni i Bergen.

Vitus-apotekene. Den katolske helgenen Vitus (303–15) er apotekernes skytshelgen og ga navn til apotekkjeden, som ble etablert 2001 av Norsk Medisinaldepot AS. Har seks apotek i Bergen. Vitusapotek Nordstjernen i Bystasjonen er vaktapotek for Bergen og omegnskommunene, og har utvidete åpningstider: mandag til lørdag 8–23, søndager og helligdager 10–23.

Apotekkjeden Alliance eies av Alliance Boots Limited, som er Europas ledende apotekkjede med 3000 apotek og mer enn 100 000 ansatte i 15 land. Norge er det første landet i Europa utenfor Storbritannia som har fått egne Boots apotek. Vinteren 2008 ble det åpnet åtte Boots apotek i Norge, derav tre i Bergen, i tillegg til seks Alliance apotek.

Historikk

Den første apoteker vi kjenner i Bergen, var Lambert Gregerssøn Friis, trolig av nederlandsk avstamning, som tok borgerskap 1588. Han var alene om å innføre og selge medisinske urter frem til 1593–94, da en annen nederlender i byen, kjøpmannen Nicolaus de Freund, begynte å bestille inn legemidler fra utlandet på vegne av legen Henrik Høier, som Friis nektet å levere medisiner til, trolig fordi Friis stod i nær forbindelse med den andre legen i byen. Konflikten mellom de to apotekerne ble løst 1595 ved at begge fikk bevilling til å drive apotek. – de Freund var en allsidig kjøpmann; han drev handel med Færøyene og mølle i Gravdal, og ble også rådmann i Bergen. Under kong Christian 4s besøk i Bergen 1599 holdt han et stort gjestebud for det kongelige følget i sitt hus, hvor han i tillegg til apoteket også hadde bevilling til å drive vinstue; i løpet av det belivede selskapet ble alle husets vinduer knust og nye glass med gjestenes våpenskjold satt inn.

I de neste knapt hundre år hadde byen vekselvis én og to apotekere, de fleste av dem for kortere perioder. De kongelige bevillinger som krevdes for å drive apotek, gikk etter hvert over fra å være personlige til å bli reelle privilegier som kunne omsettes, og dette la grunnen for etablering av apotekforretninger som kunne gå i arv eller selges. Slik fikk byen 1688 og 1705 sine to første faste apotek, henholdsvis Svaneapoteket og Løveapoteket, som begge fortsatt er i drift. – De neste apotekene kom først 1858 (Elefantapoteket) og 1871 (Hjorteapoteket og Nordstjernen), fulgt av Ørnen (1885) og Hygiea (1898). Elefantapoteket heter i dag Apotek 1 Galleriet, Ørnen er blitt Apotek 1 Lagunen, mens Hygea drives videre som Apotek 1 Åsane. Befolkningsveksten og kommuneutvidelsene på 1900-tallet har ført til opprettelsen av flere nye apotek, særlig i de ytre bydeler.

Apotek i Bergen pr. 2009

Apotek 1Apotek 1 GallerietTorgallmenningen 8
Apotek 1 LøvenStrandgaten 58
Apotek 1 UlriksdalUlriksdalen Helsepark
Apotek 1 SvanenStrandgaten 6
Apotek 1 NygårdsgatenNygårdsgaten 4
Apotek 1 OlsvikOlsvikåsen 8A
Apotek 1 LagunenLaguneveien 1, Rådal
Apotek 1 ÅsaneÅsane Senter 42, Ulset
Apotek 1 ArkenÅsane Senter 37, Ulset
Apotek 1 LandåsVilh. Bjerknes vei 4–10
VitusapotekVitusapotek Nordstjernen BergenStrømgaten 8, Bergen Storsenter
Vitusapotek MindeFageråsveien 2
Vitusapotek GullgruvenLiamyrane 1, Nyborg
Vitusapotek Laguneparken VolvatLaguneveien 9
Vitusapotek Bien BergenSolheimsgaten 33
Vitusapotek VestkantenLyderhornsveien 353, Loddefjord
Alliance apotekAlliance apotek BryggenVetrlidsallmenningen 2
Alliance apotek LoddefjordLoddefjordveien 2, Vestkanten
Alliance apotek LaksevågKringsåveien 83/89
Alliance apotek SandsliAurdalslia 14, Fanatorget
Alliance apotek KildenSøråshøgda 9, Rådal
Alliance apotek Olav KyrreSøre Øyjorden 75
Boots apotekBoots apotek FyllingsdalenOasen
Boots apotek ArnaØyrane Torg, Indre Arna
Boots apotek NesttunØstre Nesttunvei 16
Boots apotek SpelhaugenKrokatjønnveien 11 A, Fyllingsdalen
Haukeland sykehusapotekHaukeland SykehusapotekJonas Lies veg 89
Skriv ut artikkel

Tilbakemeldinger og innkommende lenker

  1. Tilbaketråkk: Apotekene (oversikt) | Bergen byleksikon

  2. Tilbaketråkk: Elefantapoteket | Bergen byleksikon

  3. Tilbaketråkk: Svaneapoteket | Bergen byleksikon

  4. Tilbaketråkk: Nordstjernen | Bergen byleksikon

  5. Tilbaketråkk: Fyllingsdalen Apotek | Bergen byleksikon

  6. Tilbaketråkk: Bien-Bergen, Vitusapotek | Bergen byleksikon

  7. Tilbaketråkk: Ørnen, Apoteket | Bergen byleksikon

  8. Tilbaketråkk: Løveapoteket | Bergen byleksikon

Informasjon

Bestillingsskjema skal benyttes for henvendelser til Bergen Byarkiv, der det gjelder:
  • Bestillinger
  • Generelle spørsmål
  • Digitalisering
  • Annet

Tilbakemeldingsskjema skal benyttes hvis du:
  • Har tilbakemeldinger til en artikkel

Bestillinger eller andre henvendelser

For å bestille en tjeneste eller tilgang til arkiver, bruk eksternt skjema:

Bestillingsskjema hos Bergen byarkiv

Tilbakemelding / kommentar til artikkel

NB! Dette skjemaet er laget for tilbakemelding på selve artikkelen, ikke for bestillinger av arkivsaker, digitaliseringer eller innsyn.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.