Historier fra en bydel – Årstad

Kartsøk

Alfred Barclay Meidell; hotellkonge, eventyrer og bergenser

Alfred Barclay Meidell som ung mann. Privat foto, ukjent fotograf.

Mot slutten av 1800-tallet var Gyldenpris fortsatt en fredelig idyll, med store jorder, spredte småbruk og sommerhus. Kjerreveien rundt Solheimsviken til Bergen var beplantet med en skyggefull allé. Her kjøpte bergenseren, eventyreren og hotellkongen Alfred Barclay Meidell seg fritidsbolig i 1898. Eiendommen hadde fått navnet Sommerlyst etter sin første eier, Hans Tornøe, men ble snart døpt Villa Mexico.

Alfred Johan Barclay Meidell (1861-1937) var sønn av Ingebright og Alette Marie Meidell. Moren døde tidlig, og han vokste opp sammen med søsken, stesøsken, far og stemor i Sandviken og på Nordnes. Som sin far dro Alfred til sjøs, og tok etter hvert styrmannseksamen.

På en ferd til Australia i 1881 ble han interessert i hotellfaget, og fra 1884 til 1888 bestyrte han det skandinaviske sjømannshjem i London. De neste årene ledet han tre ekspedisjoner i Mexico og British Colombia som på denne tiden var eldorado for gullgravere og pelshandlere. Han var bruksbestyrer for de engelske godsene i Vefsen og Hattfjelldalen, og  åpnet på samme tid en rekke hoteller i sveitserstil mellom fjord og fjell,  der han mottok engelske lakselorder og annet feriefolk. I 1920 ble han til og med hotelleier i Santa Cruz på Tenerife, der han drev det ærverdige viktorianske Quisisana Hotel, et arkitektonisk praktbygg som er en eventyrer verdig. Sammen med Margaretha Christiania Zoller fikk han fire barn.

Oversiktsfoto av Gyldenpris, med Sommerlyst avmerket. Fotograf: Ralph L. Wilson 1924. Billedsamlingen, UiB.

Men Meidell hadde også tilknytning til sin barndoms by. I 1898 kjøpte han eiendommen Sommerlyst med hus, nøst og brygge på Gyldenpris for 14.000 kroner. På eiendommen stod en herskapelig sveitservilla som fikk tilnavnet Villa Mexico. Dette navnet ble beholdt, men opprinnelsen ble glemt. I arkivet etter Meidell, i 2014 i privat eie, finnes brev som er sendt fra Villa Mexico, der navnet står i brevhodet. Var det hentydning til Meidells ekspedisjoner til Mexico?

Vi kan foreløpig kun spekulere i hvem som reiste sveitservillaen. Det kan være en påbygget eldre bygning, men det kan også være at det gamle huset ble revet, og at Villa Mexico var et nybygg. Det har foreløpig ikke lykkes oss å finne ut dette. Folk som bodde i huset på trettitallet beskrev den i alle fall som en av de største og fineste i området.

Etter bybrannen i 1916 solgte Meidell stedet, og det ble siden overtatt av Bergen kommune for utleie. Huset ble revet i 1967 for å gi større plass til avkjørsel fra Puddefjordsbroen.

 

Relaterte artikler

 

Kilder

 • Panteregister for Gyldenpris/Stranden for gnr 58 bnr 8, side 15, Arkivverket, digitalarkivet.
 • Arkiv etter Bergen Kommune. Kommuneforhandlingene 1930, side 465.
 • Arkiv etter Bergen Kommune. Oppmålingsvesenet. Matrikkel for 1906
 • Arkiv etter Bergen Kommune. Bygningssjefen. Serie Ha 160.
 • Muntlige beretninger fra Bjørn Holten Berge, som bodde i Villa Mexico på trettitallet
 • Arkiv etter Alfred Barclay Meidell, i privat eie.
 • Aftenposten 30/3 1937
 • Folketellinger 1865, 1875, 1900, 1910, Digitalarkivet
 • http://www.hankoe.no/?mod=portal&fn=111&doc=historie

 

Responses

 1. Inger Elisabeth Myklestad says:

  juli 27th, 2012 at 14:47 (#)

  Dette var morsomt og helt nytt for meg. Jer er Alfreds eneste gjenlevende barnebarn, men fikk desverre aldri treffe ham.

 2. Terje Gravdal says:

  oktober 3rd, 2012 at 23:15 (#)

  Vi eier det som engang var hotell Vikinghaug, oppført av Alfred Johan Barclay Meidell i Odda. Vi har fått tak i en del av historien, men vi er interessert i å høre mer om Meidell og hans liv og virke. Se http://www.vikinghaug.no

 3. kim a røsand says:

  september 19th, 2013 at 22:46 (#)

  Jeg har en vakker blomsterpotte hvor det stor «vikingnes» på Fra hotellet han dreiv med samme navn 🙂

 4. Tor E. Thorsen says:

  desember 20th, 2013 at 02:03 (#)

  Og Vikingnes er altså hotellet han drev i begynnelsen av 1900-tallet på Ljones i Kvam – noen bygningener står igjen og eies av Jebsen- familien !

Leave a Response