Historier fra en bydel – Årstad

Kartsøk

AS Luna metalvarefabrik

Brev fra A/S Luna. Arkiv etter Havnefogden i Bergen 1945. Bergen Byarkiv.

Brev fra A/S Luna. Arkiv etter Havnefogden i Bergen 1945. Bergen Byarkiv.

Ny teknologi rundt forrige århundreskifte førte til stadige nyetableringer i industrien. Utvikling av elektroteknologi førte til en økende etterspørsel etter metallarbeider. Dette skapte grunnlag for innenlands produksjon.

Fredrik Schumann og Johan Fredrik Irgens dannet Teknisk Bureau Limited i 1896 for å utvikle elektroteknisk utstyr og tilby installasjon av anlegg. For å dekke behovet for metallarbeider, gikk de sammen med Wingaard jernstøperi om å opprette et metallstøperi.

Metallstøperiet var i begynnelsen et datterselskap til Wingaard, men i 1910 ble de eget aksjeselskap, A/S Luna, med ingeniør Blichfeldt som disponent. Fabrikken holdt til i Marken 1 og 3, men i 1914 flyttet selskapet inn i nye fabrikklokaler i  Fabrikkgaten 8. Den langstrakte murbygningen hadde datidens mest moderne smelteovner og maskiner, og egen administrasjonsbygning. Her var det leilighet for disponenten og hans familie i annen etasje.

AS Luna produserte utstyr til elektrisk belysning, laget skipsbeslag og ulike typer armatur til vann- gass- og dampanlegg og mye annet. Etter hvert ble de også bilforhandlere og bilverksted.

Fabrikken leverte svært høy kvalitet, og kunne også ta på seg å støpe kunstneriske arbeider. På Bergensutstillingen i 1910 fikk fabrikken bronsemedalje. På trettitallet hadde de ca 30 mann ansatt i støperiet, og omsetning over hele landet.

Fabrikken hadde tidligere gnr/bnr 7/54 og 7/56, og skiftet til gnr/bnr: 159/88 etter kommunesammenslutningen.

Responses

  1. k says:

    november 3rd, 2012 at 01:38 (#)

    Farfaren min jobbet der hele sitt liv…Ikke mulig å få frem navneregister på alle de som ofret alt for yrket og arbeidsgiver?
    Noe skal de gamle gutta ha.Min fineste godeste farfar døde av strupe kreft da jeg var kun 12,konen levde nesten 30 år lengre…. Man vet nå å beskytte luftveier,men hva har disse fått for det?Ikke navn engang.

Leave a Response