Historier fra en bydel – Årstad

Kartsøk

Bergensdamer norske seriemestre 1985

Elever fra Langhaugen skoles idrettslag etablerte på midten av 70-tallet et jentefotballlag. De ble etter hvert en fryktet motstander, også på landsbasis. I Norgesmesterskapet 1976 kvalifiserte de seg til sluttspillet, og året etter ble de kretsmestre. Da jentene sluttet på gymnaset, meldte hele laget seg inn i den nyetablerte damefotballgruppen i Nymark Idrettslag. Dette resulterte i at Nymark ble norske seriemestre i kvinnefotball i 1985.

Kretsmestre damer 1980. Fra arkivet etter Morgenavisen, ukjent år, fotograf Tor M. Skillestad 2

Kretsmestre 1980. Foto: Tor M. Skillestad, ukjent år. Arkivet etter Morgenavisen. Bergen Byarkiv

Nymarksdamene ville satse, og fikk først Erik Brandt og Jørn Nilsen som trenere. Resultatene lot ikke vente på seg. På hjemmebane gjorde de ofte rent bord, med god konkurranse fra Idrettslaget Sandviken. I 1979 gikk Nymark helt til topps foran 35 norske kvinnelag fra 12 kretser i SB-cupen (Skien Ballklubb-cup), med Kjersti Grøhn som kaptein. Etter et nervepirrende sluttspill kunne jentene reise hjem med en flott pokal, og rosende omtale i Skiens aviser. Nymark Idrettslags damer ble kretsmestre både i 1980, 1981, 1982 og 1983.

Med trenere som Tore Jan Lund, Erling Mikkelsen, Svein Jacobsen og Dag Pettersen konkurrerte Nymarks damelag helt i teten. K-cup (Kreditkassens arrangement) var kvinnenes alternativ til Norway Cup. I 1981 kom Nymarksdamene til finalen på Bislett der de møtte et langt høyere nivå. Sjokket bidro til at de nå satset annerledes. De måtte bli tøffere på banen, og spille mer offensivt på alle måter. Året etter kom de til finalen igjen og tapte for BUL Oslo. Dette skjedde etter ekstraomganger og straffekonkurranse. Lagene var jevngode, og selv om Nymark tapte tapte finalen, var de nå kommet på høyde med de beste i landet.

Kretsmestre 1981. Nymarks småpikelag. Arkivet etter Morgenavisen. Fotograf: Tor M. Skillestad

Sterkt småpikelag, kretsmestre 1981.  Fotograf: Tor M. Skillestad. Arkiv etter Morgenavisen. Bergen Byarkiv

Vestlandsserien ble arrangert for første gang i 1983, og Nymark Idrettslags damelag ble som seiers-kvinner byens første Vestlandsmester i damefotball. Dette gjentok laget i 1984 og 1985. Vestlandsserien ble spilt som en vanlig dobbelserie, på linje med Østlandsserien og Trøndelagsserien. Til slutt møttes vinnerne av de tre landsdelsseriene til sluttspill, der det ble kåret norsk seriemester. Stjernelaget spilte seg til semifinalen i dette norgesmesterskapet både i 1981 og 1983. I den nasjonale konkurransen tapte Nymarksdamene stadig hårfint i semifinalens sluttspill, men med godt humør, innsatsvilje og samhold, ble de stadig bedre. I 1984 endte de på en tredjeplass. I 1985 fikk de endelig belønning for strevet. I finalen, som gikk for seg i Bergen, vant de 1–0 mot Asker på hjemmebanen, og slik ble Nymark Idrettslags damer norsk seriemester i 1985.

Kretsmestre 1982. Fotograf ukjent. Arkiv etter Morgenavisen.

Kretsmestre 1982. Fotograf ukjent. Arkiv etter Morgenavisen.

Spillerne som var med til sluttspillet var Anne Marit Hanøy, Astrid R. Olsen, Bente Mathiesen, Karen Lie Strømme, Siv Johansen, Ingrid Bjørnå, Eva Olsen, Eldrid Langesæter, Britt Børve, Laila Danielsen, Anne Dybevåg, Bente Aarbakke, Nina Herland, Guro Ødegård og Vibeke Vange. Seieren ble markert ved en kommunal mottakelse på Kronstad Hovedgård, der ordfører Arne Næss og styremedlem i Norges Fotballforbund, Ellen Wille, var til stede.

Relaterte artikler

Kilder

      • Red.: Tore Jan Lund, Asle Flatøy og Ole Petter Songve: Nymark Idrettslag gjennom 75 år 20. april 1921 – 20. april 1996. Boken finnes i biblioteket på Bergen Byarkiv.
      • «Medlemsblad for Nymark Idrettslag», lånt av Tore Jan Lund.

Leave a Response