Historier fra en bydel – Årstad

Kartsøk

Christian Campbell Andersen

I 1898 ble Solheim Traadfabrik AS etablert av Chr. Campbell Andersen og O. Nilssen & Søn. Fabrikken, som produserte garn, nottråd, snøretråd og kabelgarn av russisk, italiensk og indisk hamp, ble en viktig arbeidsplass i Solheimsviken. De ansatte var først og fremst kvinner.

Portrett av Chr. Campbell Andersen. Fotograf: Joh. von der Fehr. BBA-5184.

Christian Fredrik Lund Campbell  Andersen  var født i Bergen i 1860. Faren hans, Jan Andersen, var seilskuteskipper og eier av «Nordnæshaugens rebslageri». Hans mor var Mette Bolette Campbell.

Christian var utdannet repslager, student ved Bergens katedralskole (1876), og fikk statens håndverkerstipend for å lære ståltrådfabrikasjon i England og Skottland (1888). I 1891 overtok han farens repslageri på Nordneshaugen. I 1905 opprettet han firmaet Chr. Campbell Andersen, repslageri og handel.

I tillegg til å være en aktiv forretningsmann hadde Christian Campbell Andersen en rekke offentlige verv. Han var formann i Haandverks- og industriforeningen og Bergen Turnforening, var med å opprette Norges Arbeidsgiverforening, satt i formannskapet og bystyret i Bergen og på Stortinget i perioden 1903-1905.

Christian Campbell  Andersen  var gift med Helene Jensen. Sammen hadde de døtrene Lilly (gift Gundersen) og Erna (gift Krohn-Hansen). De bodde i  Haugeveien  40 på Nordnes. Christian Campbell Andersen døde i 1927.

 

Smakebiter fra arkivet

Familien Campbell Andersen, ca. 1905. Christian og Helene med sine to døtre. Lilly i midten bak. Erna foran. Fotograf: Otto Borgen. BBA-5184.
Haugeveien 40 med hesjer foran, ca.1920. Fotograf: Atelier KK.

 

Relaterte artikler

Litteratur

  • Bergens Aftenblad 20.oktober 1918.
  • Bergens nærings- og forretningsliv i tekst og billeder. Red. O.W. Fasting m.fl. A.M. Hanches Forlag, Kristiania. U.å.

Arkiv

  • Johan Krohn-Hansen, BBA-5184.
  • www.digitalarkivet.no

Leave a Response