Historier fra en bydel – Årstad

Kartsøk

En regnemaskin fra Jørgen S. Lien

Salgsstand for Jørgen S. Lien. Ukjent år og fotograf. Arkiv etter Jens Fredrik Palnir. Bergen Byarkiv

Salgsstand for Jørgen S. Lien. Ukjent år og fotograf. Arkiv etter Jens Fredrik Palnir. Bergen Byarkiv

Kommer du over et Regna kassaapparat, en Adwell regnemaskin, eller en Jøli safe, kan du være sikker på at den er produsert av bergensfirmaet Jørgen S. Lien. Bedriften hadde også generalagenturet på Smith Premier skrivemaskin. I nesten førti år eksporterte firmaet maskiner til hele verden. Hovedkontoret og fabrikken lå i Møllendalsveien 2-4 ved Strømbroen, og var en av byens aller største bedrifter.

Jørgen S. Lien var født i Sandviken i Bergen i 1909. Etter handelsskolen i 1928, solgte han Remington skrivemaskiner. Han begynte å produsere kontormøbler og arkivoppbevaringssystemer sammen med Wilhelm Jørgensen i 1931. I 1933 startet han sitt eget firma, Jørgen S. Lien, og drev med import og salg av utstyr til kontor, inkludert brann- og innbruddssikre arkiv- og pengeskap.

Direktørene. Salgsdirektør J. F. Palnir nr. 2 og Jørgen Sigurd Lien nr. 4 fra venstre. Ukjent år og fotograf. Arkiv etter Jens Fredrik Palnir. Bergen Byarkiv

Direktørene. Salgsdirektør J. F. Palnir nr. 2 og Jørgen Sigurd Lien nr. 4 fra venstre. Ukjent år og fotograf. Arkiv etter Jens Fredrik Palnir. Bergen Byarkiv

Etter andre verdenskrig produserte fabrikken Jøli safe og Regna regnemaskiner. Adwell var den første elektriske skrivemaskinen bygget i Norge, og var et Lien-produkt. På førtitallet etablerte bedriften seg med fabrikk i Møllendalselven 2-4. I 1947 ble nybygget reist, slik det fortsatt står i Møllendalsveien nr. 4.

I starten av 1960-tallet eksporterte bedriften 90% av produksjonen, og mot slutten av ti-året hadde selskapet 1300 ansatte nasjonalt og internasjonalt. Firmaet hadde kontroll over alle ledd, fra produksjon til markedsføring og salg, og ble aksjeselskap i 1969.

Adwel regnemaskin. Fotograf: Norvin Reklamefoto, 1963.

Adwel regnemaskin. Fotograf: Norvin Reklamefoto, 1963. Billedsamlingen, Universitetsbiblioteket i Bergen.

Den teknologiske utviklingen som kom på sekstitallet var kostbar. Store internasjonale aktører overførte produksjonen til lavkostland. De store amerikanske og japanske selskapene hadde konkurransefordeler. Selv om kvaliteten på de bergenske produktene fra Jørgen S. Lien hadde en anerkjent internasjonal standard, hadde man ikke økonomi til å følge opp den teknologiske utviklingen. Bedriften ble tvunget til å fortsette med produksjon av apparater basert på gammel teknologi, og ble stadig mindre konkurransedyktig. I 1971 var konkursen et faktum, og fabrikken ble nedlagt. I dag er bygningsmassen bygget om til boliger.

Jørgen Sigurd Lien var formann for Bergens Haandverks- og Industriforenings industriavdeling 1954–59.

 

 

 

 

 

Smakebiter fra arkivet

Korrespondanse funnet i arkiv etter Bygningssjefen, 1944.

Kilder

 

Responses

  1. Roy Løvaas says:

    juni 3rd, 2015 at 15:03 (#)

    http://fotomuseum-bedrift.origo.no/-/image/show/2368528_joergen-s-lien-industrier?ref=checkpoint

  2. Olav Hauge says:

    februar 12th, 2017 at 19:11 (#)

    Hei! Eg ser at det står at REGNA var regnemaskin og ADWELL skrivemaskin. Det eg hugsa var at REGNA var kassaapparat og ADWEL var reknemaskin. Sjå: http://www.tral.no/Jubileumsbok.pdf og http://fotomuseum-bedrift.origo.no/-/image/show/2368528_joergen-s-lien-industrier?ref=checkpoint

Leave a Response