Historier fra en bydel – Årstad

Kartsøk

Forum kino

Kinosjefen mente at Årstad bydel med ca. 30 000 innbyggere hadde krav på et kinolokale. Etter «ansøkning fra de kommunale kinematografers styre», besluttet formannskapet i møte 30. mars 1938 å stille hjørnetomten Jonas Lies vei/Fjøsangerveien til disposisjon for kinematografene.

Årstad var den gangen sett på som usentralt i forhold til Bergen sentrum. Derfor prioriterte politikerne å etablere byens nye kino her, i stedet for i sentrum. Årstad var i rivende utvikling med stor befolkningsvekst, og et kinolokale i området ville fange opp et stort publikum. Det var også en forutsetning at kinobygget skulle inneholde et filiallokale for Bergen Offentlige Bibliotek.

En stille dag ved Forum kino. Fotograf: Rolf Norvin. Udatert. Arkivet etter arkitekt Ole Landmark, Bergen Byarkiv.

En stille dag ved Forum kino. Fotograf: Rolf Norvin. Udatert. Arkivet etter arkitekt Ole Landmark, Bergen Byarkiv.

Forum kino er en del av det funksjonalistiske fasademiljøet rundt Danmarksplass som ble utformet av arkitekt Ole Landmark. Landmark har også stått for utformingen av interiøret. Kinoen regnes som et av hans hovedverk. Bygget er oppført i mur og betong med innslag av huggen sten. Arkitektonisk har kinobygget en funksjonalistisk stil, med klare trekk av det kunsthistorien kaller art deco-stilen både i bygningskropp og interiør.

Byggearbeidet startet i 1939, men ble avbrutt av krigen. Derfor ble kinoen først tatt i bruk i 1946. I etterkrigstiden ble kino det fremste kulturtilbud for folk flest, og tekniske nyvinninger gjorde filmen til en større opplevelse.

Forum kino ble utstyrt med et 13 meter svakt buet lerret og flere høyttalere som ga stereofonisk lyd. Denne kinoen var derfor et egnet sted for fremvisning av «store» filmer som for eksempel «South Pasific», «Sound of Music» og James Bond filmer. I 1959 gikk folk mann av huse for å se filmen «Windjammer» som «gikk» på kino Forum. To av rollene ved siden av skoleskipet «Christian Radich», var spilt av Lasse Kolstad og den ikke ukjente bergenseren Harald Tusberg.

Forum kino. Før forestillingen. Fotograf: Rolf Norvin. Uten år. Arkivet etter arkitekt Ole Landmark, Bergen Byarkiv.

Forum kino. Før forestillingen. Fotograf: Rolf Norvin. Udatert. Arkivet etter arkitekt Ole Landmark, Bergen Byarkiv.

Åpningsforestillingen, som var for spesielt inviterte, var en festlig amerikansk fargefilm med den legendariske Esther Williams i hovedrollen. Åpningsseremonien startet med at skuespiller Per Aabel leste en prolog, og rådmann Heiberg takket for vel oppført kinobygg samtidig som han overleverte bygget til ordfører Handal. Handal sa blant annet i sin takketale at man hadde tenkt å gi området rundt kinolokalet navnet Danmarksplass.

Forum var en scene for nyskaping, men krav til teknikk og komfort øker stadig og den en gang så fasjonable Forum ble etter hvert utdatert som kinolokale. 19. januar 2006 ble Forum kino midlertidig fredet av Byantikvaren i Bergen, og senere samme år ble kinoen solgt ut av Bergen kommune.

Relaterte artikler

Arkiv

 • BBA-0406/Tj/5 Arkivet etter Arkitekt Ole Landmark, Bergen Byarkiv.
 • BBA-1161 Arkivet etter Bergen kommunale Kinematografer, Bergen Byarkiv.
 • BBA-0003/Ad/136 Arkivet etter Bergen kommune. Formannskapet.

Responses

 1. Helge Normann Nilsen says:

  januar 9th, 2012 at 20:58 (#)

  Jeg var konfektgutt i Forum i 1953, først i regi ved en privat forretningsmann. Jeg var iført en hvit jakke. Deretter overtok Freia, og jeg fikk rød uniform med kalott. Jeg så ut som en slags pikkolo. Vi var to selgere. Den andre var min beste kamerat Helge Myrmel.
  Vi bodde i Bøhmergaten og Løbergsveien, ved begynnelsen av
  den sistnevnte. Jeg husker særlig Singing in the Rain og Stalag 17 av de mange filmene vi så opp til ti ganger.

Leave a Response