Historier fra en bydel – Årstad

Kartsøk

Fridalen skole

 

I begynnelsen av 1900-tallet økte utbyggingen av Årstadområdet raskt, og de få skolene ble overfylte. Flere skoler kom etter hvert til. Deriblant Fridalen skole.

Midt på bildet ser vi Fridalen skole, ytterst i venstre bildekant kan vi se en del av Brann stadion. Fotograf og årstall ukjent. Bergen Byarkiv.

Midt på bildet ser vi Fridalen skole, ytterst i venstre bildekant kan vi se en del av Brann stadion. Fotograf og årstall ukjent. Bergen Byarkiv.

Fridalen skole åpnet sine porter for 910 elever ved skolestart i 1939. Alle elevene, med unntak av 1. klasse, ble overflyttet fra andre skoler, hovedsaklig Haukeland og Solheim. Nærområdets skolebarn fikk med den nye skolen en atskillig kortere skolevei enn tidligere.

Skolen hadde bare vært i drift i litt over et halvt år da 2. verdenskrig brøt ut. Krigen fikk en stor innvirkning på skolehverdagen. Skolen var stengt i flere perioder, fordi den ble brukt som sykehus, som hjem for evakuerte og fordi okkupasjonsmakten bestemte at skolen skulle stenge, av ulike årsaker. Når den var åpen måtte den huse elever fra andre skoler. Rektor og en del lærere ble arresterte og erstattet med NS-vennlig personell.

Skolen hadde sitt eget fiolinorkester. Fotograf og årstall ukjent. Arkivet etter Fridalen skole. Bergen Byarkiv.

Skolen hadde sitt eget fiolinorkester. Fotograf og årstall ukjent. Arkivet etter Fridalen skole. Bergen Byarkiv.

På 1940 og -50 tallet økte folketallet raskt i Årstad, med store utbyggingsprosjekter. Skolen ble gradvis fylt opp så den nesten «raknet i sømmene». I 1939 hadde skolen 31 klasser, i 1946 41 klasser og åtte år senere var klasseantallet økt til 82.

På 1980-tallet opplevde skolen en motsatt tendens: Bydelens befolkning ble eldre og barnetallet sank gradvis. Det resulterte i at det ble for få elever ved bydelens mange barneskoler. Derfor ble Fridalen skole ved flere anledninger foreslått nedlagt. Da mobiliserte lærere, elever, foreldre og andre i nærområdet seg til kamp, de ville beholde skolen. Skolen overlevde ca. fire nedleggingsrunder. I siste runde, i 2006, ble det bestemt at deler av skolen skulle leies ut til Bergen Racketsenter. De åpnet Fridalen barnehage i ene enden av skolebygget.

Kilde

 • Fridalen skoles arkiv (A-3785)

 

Responses

 1. Hans-Lyder Hansen says:

  februar 6th, 2012 at 13:33 (#)

  Hallaien heme i Bergen.
  Jeg gikk paa skolen 1940 til 1947. De förste 2 arene hadde vi fru Fosse som hadde en sönn som hadde det samme fornavnet som jeg selv. Fra 3.klasse hadde vi Lärer Rolf (?)Roaldstvedt. Vi var noen gutter i klassen som ikke var sa god i regning, han hadde ekstratimer med oss, hjemme, i
  Gimleveien. Har dere et foto av klassen ?Jeg har ett fra 1947. Har dere kontakt med mine klassekamerater ?
  Min adresse i skolearene var Astrupsvei 49.

  Ha det, og pa gjenskriv, forhapentlig takk pa forhand

 2. Åsta Vadset/Bergen Byarkiv says:

  februar 7th, 2012 at 16:25 (#)

  Det er Bergen Byarkiv som har skrevet artikkelen om Fridalen skole. For forespørsler om klassefoto, klassliste o.a. kan du henvende deg til byarkivets ordinære kontaktkanaler, se vår nettside https://www.bergen.kommune.no/byarkivet/

  Eller du kan sende oss en e-post: post.byarkivet@bergen.kommune.no

 3. Syforeningen ved Fridalen skole | Historier fra en bydel – Årstad says:

  november 28th, 2014 at 13:11 (#)

  […] Fridalen skole […]

 4. Skolegang på Fridalen skole på førti- og femtitallet | Historier fra en bydel – Årstad says:

  november 28th, 2014 at 13:15 (#)

  […] Fridalen skole […]

 5. Erindringer fra en barndom i Fridalen på 50-tallet | Historier fra en bydel – Årstad says:

  november 28th, 2014 at 13:36 (#)

  […] Fridalen skole […]

 6. Sigmund Knag says:

  februar 5th, 2015 at 15:25 (#)

  Gutten bak t.v. på bildet av fiolinorkesteret gjenkjenner jeg som Erik Melbye. Han (og jeg) begynte i klasse 1ga høsten 1957. Vår klasseforstander fra 3. klasse var Fridthjof Skjerlie.

 7. Erik Melbye says:

  januar 27th, 2018 at 20:00 (#)

  Hei!
  Jeg er Erik, bak til venstre på bildet. Jenten i forgrunnen er Gro Gadeholt. Jeg tror bildet ble tatt i 1959, da vi gikk i 3. klasse.
  Hilsen Erik M.

Leave a Response