Mellom 1880-1920 fant det sted en oppblomstring av «grønne bedrifter» i området like sør og vest for Danmarksplass. Mange av gartnerne i Årstad åpnet i tillegg forretning i byen og solgte sine varer der. Noen solgte blomstene og grønnsakene på Torvet, mens enkelte andre drev med utsalg direkte fra gartneriet, såkalt hjemmehandel.
De fleste gartnerier hadde rundt århundreskiftet fra ett til fem-seks veksthus på 50-60 m2 hver. Husene ble oppvarmet ved hjelp av røkkanaler, brenselet var koks.
Det eldste kjente gartneriet i Bergen og omegn, var Amlands blomsterhandel og gartneri. Hans Amland startet først opp med gartneri i Sandviksveien, men i 1877 kjøpte han en eiendom i Solheimsviken og bygget et veksthusanlegg der. Dette var lenge det største anlegget i Bergen og Årstad. Amland hadde utsalg i byen. Han drev også med salg til nabobyene. I 1917 ble eiendommen solgt til Bergen kommune for kr. 75.000. Eiendommen ble etter hvert regulert bort til andre formål.
Sig. Chr. Berle kjøpte gården Tonningsneset i 1894. Her anla han et kirkegårdsgartneri, – som nabo av Møllendal kirkegård. Gartneriet ble etter hvert den ledende forretningen i byen. Bergen kommune drev kommunalt gartneri her fra 1923 til 1959, til DANO-anlegget ble anlagt.
I 1900 kjøpte Berle Egil Jensens gartneri i Solheimsviken. Dette gartneriet lå der som Krohnsminde idrettsplass ligger i dag. Gartneriet ble solgt for kr. 60.000 til Bergen kommune i 1916. Området ble omregulert.
I tillegg til gartneriene i Solheimsviken, Kronstad og Fløen, fantes det også flere gartnerier på Gimle, Minde Slettebakken, Vognstølen, Nattlandsveien m.m.
Vi har bare nevnt noen få av alle de gartneriene som holdt til i Solheimsviken og områdene rundt. Men det var mange flere. Kanskje vil våre lesere fortelle om andre?
Smakebiter fra arkivet
Litteratur
Arkiv
oktober 20th, 2023 at 12:15 (#)
hadelsgartneri på Minde i Bergen