Historier fra en bydel – Årstad

Kartsøk

Haukeland skole

Det har vært holdt skole i Årstad siden 1810. Den første tiden kom skolen til barna, fra 1832 måtte barna komme til skolen – selv om veien kunne være lang.

Haukeland skole hadde egen skolehage i Fløenbakken. Fotograf og årstall ukjent. Bergen Byarkiv.

Haukeland skole hadde egen skolehage i Fløenbakken. Fotograf og årstall ukjent. Bergen Byarkiv.

Fordelen med fast skole framfor omgangsskolen var at det ble flere skoledager i året, i og med at alle barna kunne få undervisning samtidig. Skolegangen økte fra 2 til 6 måneder i året. Dette var for øvrig ikke alle foreldre fornøyde med – det var alt for mye! Det var ikke uvanlig at bare ni av rundt førti elever møtte på skolen.

Haukeland skole er den eldste skolen i Årstad, den åpnet i 1832 og het lenge Årstad skole. Skolen holdt først til i et lite hus, leid av møller Hagelsteen på Møllendal gård. Der var det ett klasserom og bolig for læreren.

De leide lokalene var bare en midlertidig løsning. En novemberdag i 1846 kunne skolebarna i sognet ta i bruk sin splitter nye skole, en liten skolestue på en etasje. Barna fra Solheim, Kronstad og Landås måtte ta den lange turen til skolen i all slags vær, med unntak av tre uker jule- og sommerferie, samt to uker om høsten og våren. Men unntakene ble nok flere, spesielt når været var ille.

Slik Nordre bygg og anneks så ut i 1971. Arkivet etter Bergens Arbeiderblad, Bergen Byarkiv.

Slik Nordre bygg og anneks så ut i 1971. Arkivet etter Bergens Arbeiderblad, Bergen Byarkiv.

Boligbyggingen i området økte utover 1800-tallet og dermed også elevtallet. Skolen ble ganske snart for liten, og måtte utvides. Det lille huset ble påbygd samtidig som det kom til flere bygg. Til sist holdt skolen til i fire bygg, og selv det ble for lite. På slutten av 1960-tallet var det på tide med et nytt og mer moderne bygg.

Haukeland skoles elever og personale kunne innta det nye bygget på Årstadvollen i 1975, og der holder de til den dag i dag.

 

Relaterte artikler

Litteratur

  • Haukeland skole i 100 år 1846-1946 (Utgitt av Haukeland skole i 1946).
  • Haukeland skole. Ved Ulrikens fot i 150 år 1846-2.november-1996. Historien om skolen og  distriktet. (utgitt av Haukeland skole i 1996).

Leave a Response