Etter at barna fylte elleve år var det vanlig at de tok på seg litt lønnet arbeid etter skoletid. Alle betalte for seg hjemme. Av ti kroner i uken gikk det meste til mor og far.
Guttene ble ofte løpergutter på fabrikkene eller for forretningene i nabolaget. Her løp de ærend og fikk opplæring i litt av hvert. Jentene ble passepiker, eller løperjenter.
Ovenfor Høye vinfabrikk var en skog av lerketrær. Om høsten klatret guttene opp i de høye lerkene og sanket grener med kongler på. Disse ble bundet sammen i bunter. Deretter dro de over vågen til Møhlenpris og solgte dem på dørene for 25 øre bunten.
Thor Henning Petersen var løpergutt om somrene da han gikk i sjette klasse. Elleve år gammel solgte han BT sammen med en eldre gutt. Det var ulovlig for barn under fjorten å selge aviser, så han måtte opptre som assistent. Tolv år gammel ble han intern-bud i Blikktrykkeriet.
Bjarne Flo bodde tvers overfor Bergens Smijernfabrikk i Damsgårdsveien, og begynte som løpergutt i «smien» som tolvåring. Han avanserte snart til hjelpegutt, og fikk assistere i arbeidet ved essen, og fikk ansvar for lakkering og ferdigstilling av arbeider. Siden ble det jobb som løpergutt i elektrisk forretning.
Bjørn Holten Berge arbeidet i sølvsmien hos Brødrene Lohne som trettenåring. Der trakk han en blytung håndvogn på 70-80 kilo på kryss og tvers gjennom byen. Under krigen jobbet han på en gård på Toten i åtte måneder og stelte førti kyr. Han fikk godt med mat, og det var bra for en bergenser av skinn og bein. For åtte måneders arbeid fikk han en sekk poteter. Men Bønni hadde John Ryver med seg, og de to hadde det veldig morsomt med å leke cowboy i skogene der. Gården hadde jo hester!
Ellinor Kibsgård Thorsen ble passepike da hun var elleve år gammel. Som fjortenåring ble hun løperjente for kafeen «Kvikken» og fikk trettifem kroner uken. Fem beholdt hun selv, tretti av dem gav hun til foreldrene. Hun fikk sin første permanent i håret i bursdagsgave av jentene på Kvikk! Ellinor reiste til Flåm med hele familien under krigen, og der var hun barnepike på en fjellgård.
Denne artikkelen er et resultat av en samtale om gamle dager mellom:
Ellinor Kibsgård Thorsen, Bjørn Holten Berge, Thor Henning Petersen, Bjarne Johan Flo, Kjerstin Kragseth (Bergen Byarkiv) og Mona Nielsen(Bergen Byarkiv)
Litteratur
juli 19th, 2020 at 22:30 (#)
Jeg var løpergutt hos Gundersen & Moldestad på bryggen i 1964-65. Vi holdt til i Svennegården og hadde 2 sykler med lite jul og korg foran. Flere av mine kamerater som sluttet skolen i 1964 var også løpergutter bl. annet hos FG Amundsen og en rørleggerforretning i Kong Oskars gate. Sykkelturene gikk som oftes rundtom til Fjordabåtene med varer fra butikken, men også lengre turer som til Skytterbanen i Eidsvåg med 50 kg spiker i korgen og turer til Berstad, Wallendal etc. Det var Hestetaxi helt bak i Svennegården.
september 29th, 2023 at 22:37 (#)
Var løpergutt hos Gundersen & Moldestad i Svensgården på bryggen fra juni 1965 til juni 1966 da jeg ble gammel nok til å dra til sjøs. Hadde sykkel med lite hjul foran og stort hjul bak. Foran hadde jeg en korg som jeg hadde pakkene i. Sykkelturen kunne gå fra Bryggen til Berstad/ Wallendahl, til Fjordbåtene og noen ganger helt ut i Edsvåg Skytter banen med en kasse spiker ca 40 kg i korgen. Hver fredag da Lagerformann Berg fikk lønning måtte jeg sykle hjem til Kona i Nygårds gaten med lønningsposen. Min lønn var da ca 100 kr i uken. Fint tid fikk lære alle gatenavn og statuer i sentrum.