Historier fra en bydel – Årstad

Kartsøk

Minner fra Ny-Krohnborg skole

Lærer Karl Johannes Skram arrangerte tur for klasse 5GA til Hardanger ved utgangen av skoleåret 1947/1948. Vi reiste med Vikingen til Odda. Jeg regner med at dette var en nattrute. Vi spiste lapskaus på en restaurant i Odda. Det ble ordnet med transport opp til Skjeggedal ved Ringedalsvatnet. Attraksjonen var demningen. Ferden videre gikk til folkehøgskolen i Lofthus. Vi lå i telt i hagen. Jeg hadde med meg et telt som min far hadde sydd til en tur han og mor tok til Stølsheimen. Dette var før navnet Stølsheimen eksisterte. (Teltet ble også ofte brukt på 20. Bergen sine turer.) Dagen etter gikk vi til fots landeveien fra Lofthus til Kinsarvik, og tok så båten tilbake til Bergen. En tur som herved er bevist ikke har gått i glemmeboken.

På klassebildet står Svein Larsen ved siden av læreren. Som det fremgår av fotografiet var han nesten like høy som læreren. Mellom lærerne Holmedal og Skram hadde vi noen vikarer som åpenbart hadde problem med å få oss til å være i ro. Ved en anledning reiste Svein seg og sa: ”sett dokker gutter”, og så henvendt til læreren: ”du og lærer”. Resten av timen var vi veloppdragne elever. I Holmedal og Skram sine timer var det imidlertid god orden og arbeidsro!

Lærer Foldnes hadde motorbåt. Åpenbart en med bensin. En gang fikk jeg fri fra undervisningen for å hente motorens magnet hos firmaet Auto-Elektro i Lars Hillesgate. Da fikk jeg Svein med som bodyguard. Jeg så aldri at Svein var i slåsskamp. For en slik kjempe var det ikke nødvendig. Han var en fredelig og rolig type.

Klassebilde

Klassebilde fra 1945. Første rekke fra venstre: Roald Skuggedal, Brynjulf Hjellestad (Gjellestad?), Kjell Arnesen, Olaf Isaksen, Finn Ellingsen, Steinar Knudsen. Andre rekke: Øyvind Birkeland, Willy Halvorsen, Bjørn Nygård, Bjørn Olsen, Leiv Sæbø, Per Magnusen, Jahn Otto Schumann Olsen, Yngve Halvorsen. Tredje rekke: Engeseth (fornavn ukjent), Roy Blomberg, Harry Johnsen, Tore Nielsen, Jan Andersen, Helge Kjell Halvorsen, Roald Drange. Fjerde rekke: Jens Peder Jensen, Kjell Hjerpset, Dag Jan Sletthaug, Andersen (fornavn ukjent), Sigurd Larsen, Arne Sæle, Svein Larsen. Læreren på bildet er Bjarne Osvald Holmedal. Tvillingbrødrene Bjarne og Georg Andersen var ikke til stede. Da klassen gikk ut av skolen i 1948 var Karl Johannes Skram klasseforstander.

Klassebilde fra 1945.

Første rekke fra venstre: Roald Skuggedal, Brynjulf Hjellestad, Kjell Arnesen, Olaf Isaksen, Finn Ellingsen, Steinar Knudsen. Andre rekke: Øyvind Birkeland, Willy Halvorsen, Bjørn Nygård, Bjørn Olsen, Leiv Sæbø, Per Magnusen, Jahn Otto Schumann Olsen, Yngve Halvorsen. Tredje rekke: Engeseth (fornavn ukjent), Roy Blomberg, Harry Johnsen, Tore Nielsen, Jan Andersen, Helge Kjell Halvorsen, Roald Drange. Fjerde rekke: Jens Peder Jensen, Kjell Hjerpset, Dag Jan Sletthaug, Andersen (fornavn ukjent), Sigurd Larsen, Arne Sæle, Svein Larsen. Læreren på bildet er Bjarne Osvald Holmedal. Tvillingbrødrene Bjarne og Georg Andersen var ikke til stede. Da klassen gikk ut av skolen i 1948 var Karl Johannes Skram klasseforstander.

 

Relaterte artikler

Ny Krohnborg skole

Leave a Response