Historier fra en bydel – Årstad

Kartsøk

Murhusene på Øvre Gyldenpris

På Øvre Gyldenpris bygde Bergen kommune mellom 1918-20 et boligområde med permanente boliger i mur. Boligene hadde bedre standard enn brakkene og de halvpermanente husene i «Blodbyen» nedenfor og området ble regnet som «det fineste» på Gyldenpris.

Boligområdet ble revet ca. 1980, men besto av fem rekkehus og tre mindre hus. Bygningene ble tegnet av boligrådets sekretær, arkitekt Martin Enger, og var plassert i parallelle rekker oppover i det bratte terrenget ved siden av Høyes Vinfabrikk.

Fasader og grunnplan av øverste rekkehus på Øvre Gyldenpris. Arkivet etter Byggprosjektavdelingen.

Fasader og grunnplan av øverste rekkehus på Øvre Gyldenpris. Arkivet etter Byggprosjektavdelingen.

Arkitekturen var typisk tidens kommunale boligbebyggelse. Husene var utformet i en nybarokk stil og hadde pussede murvegger og tunge mansardtak. På baksiden var det symmetrisk plasserte inngangspartier og på fremsiden spisse takarker.

I alt var det 72 toroms leiligheter på ca. 50 kvm. Alle leilighetene var gjennomgående, dette for å sikre lys og luft i alle rom. Det var stue og kjøkken med utsikt mot byen og soverom ved inngangspartiene på baksiden. Det var WC i hver leilighet, men heller ikke her var det bad.

Ironisk sett er husene på Øvre Gyldenpris revet, mens noen av de halvpermanente boligene i ”Blodbyen” fremdeles står.

Adresse: Gyldenprisveien 18-20 (dagens adresse. Husene er revet).

Relaterte artikler

Litteratur

 • Jacobsen, Petter Tønder: Sosial boligbygging i Bergen 1910-1930. Hovedfagsavhandling i kunsthistorie. Universitetet i Bergen. Bergen 1990.

Arkiv

 • Byggprosjektavdelingen, Bergen kommune.

Responses

 1. Åse Amundsen says:

  september 10th, 2017 at 21:44 (#)

  Hei . Mine besteforeldre bodde først i gyldenprisvei nr 12 men måtte flytte til gyldenprisvei nr 4 pga byggingen av tunnellen i 1968 ca…. Står huset nr 4 fremdeles ?
  MVH Åse

 2. Anders Nilsen says:

  september 12th, 2017 at 10:58 (#)

  Hei. Gyldenprisveien 4 står fortsatt. Huset er en del av Strandens borettslag av 1949.

  Mvh
  Anders Nilsen
  Bergen Byarkiv

Leave a Response