Historier fra en bydel – Årstad

Kartsøk

Nordre Skogveien 40-46

Øverst mot skogkanten i Nordre Skogveien ligger fire nesten identiske små hus. Med svai på taket og romslige hager skiller de seg litt ut fra enkelte av nabohusene.

De fire husene ble bygget for funksjonærer ved Bergens Bliktrykkeri. Husene ble reist av byggeselskapet Fremad AS i 1916, og arkitekt var Jens Bull. I dag har de adresse Nordre Skogveien 40-46. Byggherrer var fire av bedriftens ansatte: Sigmundstad, Hansen, Walderhaug og Jacobsen – alle mestere og formenn i bedriften. De hadde noen år tidligere blitt hentet fra Stavanger for å bygge opp blikktrykkeriet.

Hvert hus er på en og en halv etasje, og hadde to leiligheter. Arkitekturen er inspirert av nybarokken, som var moderne på denne tiden. De har tette, kompakte bygningskropper med lett asymmetriske fasader i grovpusset mur med få dekorative detaljer. Vinduene var opprinnelig smårutete, og vinduene i 2. etasje hadde skodder.

De fire husene er utformet slik at to og to er like, ettersom kommunen ikke ville godkjenne fire identiske fasader. De to ytterste er identiske, det samme er de to i midten. For å skape variasjon skulle også husene ha ulik farge på taket, de i midten rød og de på siden mørk takstein. I forbindelse med byggesaken påpekes det at bygningenes villastil ville bidra til å gi stedet et pent utseende.

Byggeselskapet Fremad AS sto også for det store byggeprosjektet i Lien 24-30 og 27-29, samt Michael Krohns gate 34-36, som ble bygget noen år tidligere. Formann i byggeselskapet, H. Kjeldsberg, var formann på Bergens Bliktrykkeri. Det ser ikke ut til at byggeselskapet sto for andre byggeprosjekter, og vi vet heller ikke mye om dem.

Relaterte artikler

Arkiv

 • BBA-0430 Bergen kommune. Bygningssjefen.

Responses

 1. Magnus Alvestad says:

  mai 6th, 2012 at 23:32 (#)

  Hei, vi bor i Nordre Skogveien 40. Morsomt å lese om historien til huset, så også de flotte plantegningene. Vet du om det finnes noen bilder eller tegninger av hvordan hagen har vært opprinnelig?

 2. Anders Nilsen says:

  september 13th, 2012 at 14:17 (#)

  Hei. Takk for hyggelig tilbakemelding! Send oss gjerne en henvendelse enten på bestillingsskjema som du finner her eller på e-post: post.byarkivet@bergen.kommune.no

Leave a Response