Den monumentale Ny Krohnborg skole sto ferdig i 1924. Bybrannen i 1916 hadde tilskyndet reisingen av det nye skolehuset i Rogagaten.
Bybrannen i 1916 førte til en omfattende tilflytting til områder i det tidligere Årstad herred. Med den raske befolkningsveksten i områdene rundt Solheimsviken fulgte en dramatisk økning i antall barn i skolepliktig alder. I juni 1921 ble det derfor vedtatt at en ny skole for Årstad skulle bygges på en egnet kommunal tomt på Ny Krohnborg.
Det var et staselig nybygg som møtte de over tusen elevene som begynte ved skolen høsten 1924. Byggverket inneholdt 33 klasserom, hadde rikelig med spesialrom og sågar et svømmebasseng. «Nordens flotteste skole» sa noen, og at det var en av landets største og mest moderne skolebygninger var hevet over enhver tvil.
Skoleåret 1932-1933 nådde skolen høyest antall elever med hele 1872 barn fordelt på 56 klasser. I etterkrigstiden var nærområdet preget av en viss fraflytting og elevtallet falt markant. Fra og med innføringen av niårig folkeskole i 1960 hadde man elever fra 1. til 7. trinn som en overgangsordning frem til 1977. I denne perioden gikk elevene fra Ny Krohnborg de to siste årene ved Dragefjellet skole.
På 1970-tallet var skolebygningen slitt og i mange henseender umoderne. Skolen og skoleområdet ble derfor pusset opp i årene 1979-1980. En ny omfattende oppgradering pågår i skrivende stund (2011).
I over 60 år hadde skolen et aktivt musikkorps som blant annet var fast kulturelt innslag når Bergens Mekaniske Verksted (BMV) skulle sjøsette skip som var bygget i Solheimsviken.
Litteratur:
Kilder:
januar 12th, 2012 at 14:33 (#)
Jeg var elev ved Ny-Krohnborg skole fra ca 1944 til 1951. Det var en gutteklasse og lærerne het Ingolf Nilsen og Smilden. Jeg husker også lærer Leivestad og overlærer Lunde. De to sto det stor skrekk av. Vi fikk valget mellom tre lusinger eller gjensitting når vi hadde gjort noe galt. Men skolen var god nok den og forholdene må bedømmes ut fra den tids krav og vaner. Jeg bodde like ved skolen men kom ofte for sent!
februar 18th, 2012 at 16:07 (#)
Dette var gjenkjennelig! Jeg var elev ved skolen fram til avsluttet 7. klasse i 1960. Min klasseforstander var Gunnar Smilden (som jeg traff igjen mange år seinere, da jeg trengte en bevitnelse ved søknad til lærerskolen). Smilden gikk alltid i lagerfrakk type «vaktmester’n» og elsket skolehagen. Siste time lørdag var det høytlesning eller skøyteløp på radioen (500m). Jeg husker også læreren som ble kalt for «bitterkongen». Han hadde strenge briller. En s.k. bitter besto i at han grep fatt i synderen med to kraftige klyper i hvert sitt kinn på stakkaren, som så ble heist opp et stykke over bakkekontakt hele tre ganger. Spor etter behandlingen var synlige også i påfølgende friminutt. Ellers husker jeg at jentene hadde sin egen halvdel av skoleplassen, og at de modigste av oss guttene tok en sving innom der når fristelsen ble for stor. En annen populær friminuttøvelse var «stille tresteg», altså tresteg uten tilløp, og det var alltid om å gjøre å slå rekorden som ble behørig avmerket (lærerne fant sjelden igjen krittsumpen fra forrige time). Også min klasse var jo en ren gutteklasse, jeg tror vi var litt over tretti stykker, og de fleste av dem har jeg aldri sett igjen.
mai 7th, 2012 at 10:11 (#)
Læreren hette Gustav Smilden – ikke Gunnar!
september 9th, 2014 at 20:03 (#)
Kan Dere fotelle meg hva navnet på skolen kommer fra
september 11th, 2014 at 10:50 (#)
Navnet har sitt opprinnelse fra en gård som lå i området.
august 10th, 2015 at 23:07 (#)
Gikk på skolen fra 1950 til 1954.Lærer var Heen og Leknes.Smilden var også leder av skolemusikken jeg også var med i.
august 22nd, 2018 at 14:51 (#)
Jeg var elev ved skolen i perioden 1943-1950. i de første årene hadde vi Anna Magrethe Døscher Lous som klasseforstander, en meget behagelig og flink dame. Når skolen var stengt i perioder under krigen, organiserte hun omgangsskole i forskjellige foreldre hjem. Jeg husker spesielt at når hun hadde hatt skole hjemme hos oss, hadde min mor laget Kaffe(erstatning) og serverte løsebrød med sirup på. Det ble alltid igjen noen til meg. Fra 4.klasse (?) overtok lærer Arnljot Leivestad, som med hard hånd og god pedagogikk klarte å få oss interessert i de viktige fagene, der vi trengte gode karakterer for å komme inn på middelskolen. Lærer Leivestad traff jeg igjen flere ganger i mitt voksne liv, spesielt i Haukelandshallen, der han likte å se på handballkamper, og da gikk han tur/retur Fr. Meltzersgate, der han bodde. Skolen hadde to gymnastikksaler som ble flittig benyttet, men svømmebassenget tror jeg var stengt under krigen, men vi fikk ihvertfall bruke det de siste årene jeg gikk der.