Historier fra en bydel – Årstad

Kartsøk

«Nyklassisistisk funkis» i Bjørnsonsgate 8-12

På nordsiden av Bjørnsonsgate ligger det en rekke med tre toetasjes murhus. Husene ble tegnet av arkitekt Per Grieg for murmester Martin Olsen i 1930 og er bygd i en så enkel nyklassisistisk stil at den nesten vipper over mot funksjonalismen. Husene har flate tak mot gaten og veggene er i pusset mur. Den eneste fasadedekoren er de kraftige omramningene rundt dører og vinduer og de stiliserte girlanderne under vinduene på loftsetasjen. Arkitekturen vitner om at en ny stil er i emning.

Blåkopi av fasadetegning av Bjørnsonsgate 8-12. Udatert og usignert. Arkivet etter Bygningssjefen, Bergen Byarkiv.

På eiendommen lå tidligere en del av drivhusene til Ingvaldsens gartneri. Eiendommen ble skilt ut i 1930 og i 1932 sto husene ferdige. Snart var hele kvartalet Bjørnsonsgate – Elstersgate – Edvard Griegsvei bygd ut med sammenhengende bebyggelse med hagearealer i midten. Langs Bjørnsongate dukket forretningene opp: kolonial, delikatesseforretning, fiskesentral, fruktforretning, iskremsalong osv.

Husrekken i Bjørnsonsgate har alle dører til venstre i fasaden, med inngang til leilighetene fra en felles trappeoppgang. Det var en leilighet i hver etasje med to stuer mot Bjørnsonsgate og kjøkken, bad, og et soverom ut mot hagen. Fra kjøkkenet i 1.etasje var det utgang til hagen, mens kjøkkenet i 2.etasje hadde utgang til en balkong. På loftet var det to pikerom, kott og tørkeloft og i kjelleren boder og vaskerom.

Kart over en del av Bjørnsonsgate, hentet fra kart- og delingsforretningen holdt 23.november 1929. Arkivet etter Oppmålingsvesenet, Bergen Byarkiv.

Pikerommene på loftet ble nok ikke brukt av hushjelper. Det var stort sett arbeidere som flyttet inn i husene. I følge matrikkelen for 1935-38 hadde husene fått ulike eiere. Nr. 8 var eid av Gerhard Andersen, nr. 10 av Einar Hansen og nr.nr.12 av H.P. Hansen. Alle bodde selv i husene, men leide ut deler av huset til enslige arbeidere eller familier. I følge folketellingen fra 1939 disponerte f.eks. havnearbeider Gerhard Andersen, hans hjemmeværende kone og seks voksne barn disponerte 2.etasje og loftsetasjen og leide ut 1.etasje til former Kaspar Nygård med kone og et barn.

 

 

 

Relaterte artikler

Litteratur

  • Bergen bys matrikkel 1935-36. 
  • Adressebok for Bergen 1936.

Arkiv

  • Arkivet etter Bygningssjefen, Bergen Byarkiv (A-0430)
  • Arkivet etter Oppmålingsvesenet, Bergen Byarkiv (A-0983)
  • Arkivet etter Folkeregisteret, Bergen Byarkiv (A-2356)

Leave a Response