Historier fra en bydel – Årstad

Kartsøk

Nymark Idrettslag

Foto: Jan R. Ravnestad, ukjent år. Fra arkiv etter Morgenavisen, Bergen Byarkiv.

Nymark Idrettslag har hjemmebane vegg i vegg med Brann Stadion. I 2013 hadde de 720 medlemmer, og femti lag påmeldt til fotballkretsens serier. Idrettslaget er en typisk bydelsklubb der fellesskap og lokalmiljø står høyt på prioriteringslisten. Gressbanene samler spillere med bakgrunn fra minst 15 nasjoner. Her finner du også Nymarksdagen, Fargerik Fotball og fotballskole. Sykling og fotball er hovedgrenene, men Fana-milen ble i 2014 arrangert for 35. gang sammen med Fana IL. Nymark IL har også en spennende fortid innen arbeideridretten.

Foto: Lynturneringen på Møhlenpris 1948, fotograf ukjent. Privat eie, Tore Lund

Foto: Lynturneringen på Møhlenpris 1948, vunnet av Nymark IL, fotograf ukjent. Privat eie, Tore Jan Lund

«Nymarksgutter! Tren iherdig, så vi kan bli farlige i denne sportsgren», proklameres det i klubbens aller første medlemsblad, som kom ut i desember 1930. Den gang dreide det seg om ping-pong, men Nymark viste seg senere å bli en sterk rival lokalt og nasjonalt både innen sykling, friidrett og fotball. Einar Nymark er fortsatt et sagnomsust navn blant eldre klubbmedlemmer. Laget har levert mangfoldige spillere både til SK Brann og til AIF sitt landslag i fotball. Reidun Seth har 71 landskamper bak seg. På sekstitallet var klubben en av Norges største sykkelklubber. Unge Edvald Boasson Hagen startet sin internasjonale sykkelkarriere her med Fredrik Mohn som trener. Syklistgruppen har vært mindre de siste år, men gjør seg fortsatt bemerket.

Nymark Fotballklubb ble stiftet i 1926. I 1928 startet de med friidrett, og i 1930 endret de navn til Nymark Idrettslag. Ideen til klubben kom fra tre unge gutter fra selvbyggerstrøkene på Nymark, Øyvind Haugland, Paul Olsen og Odd Kristoffersen. Første formann var Arthur Rasmussen. Nedslagsfeltet til laget har vært områdene rundt Nymark, Kronstad, Fridalen og Minde. Storstilte boligbygging og befolkningsvekst økte rekrutteringen betraktelig.

Nymark IL ble snart bydelens eget store idrettslag med både fotball, bordtennis, sykling, håndball, friidrett, ski, orientering, gang og bandy på merittlisten. Også boksing har de så vidt vært innom, men resultatene herfra har tiden senket et barmhjertighetens slør over, ifølge et eldre medlemsblad. Den første damegruppen ble opprettet i 1931, men gode resultater til tross, døde interessen ut. I 1946 kom «damesjokket», da 37 damer meldte seg inn på en gang. Denne gangen var det for å bli. Damefotballen drev det til seriemester i 1985.

Nymarksbanene. Foto fra arkivet etter Morgenavisen, ukjent fotograf og år

Nymarksbanene. Foto fra arkivet etter Morgenavisen, ukjent fotograf og år

I 1934 slo Nymark IL seg sammen med sin nærmeste nabo og motstander, idrettsklubben Rask, for å danne en sterkere front mot byens øvrige lag. For å understreke foreningen, tok de navnet fra Nymark og stiftelsesåret 1921 fra Rask. Under andre verdenskrig gikk de «under jorden», og dannet den midlertidige kortklubben «Trumfess». Arkivet som ble konfiskert av nazistene kom aldri til rette igjen, og klubbens eldste arkivmateriale er med unntak fra noen foto og medlemsblader, fra etter 1945. Etter krigen gikk Fridalen Idrettsforening inn i Nymark IL, og både fotball og friidrett fikk gode resultater.

Motto for Nymark Idrettslag var i mange år: «Ikke trælle – men frie menn». Da klubben fikk sitt første emblem, var det med innfelt hammer og sigd. Allerede i 1928 meldte de seg inn i Arbeidernes Idrettskrets AIK, og deltok på arrangementer i regi av arbeideridretten fram til 1946, da Arbeidernes Idrettsforbund og Norges Landsforbund for Idræt slo seg sammen til Norges Idrettsforbund. Av medlemsbladene kan vi også se at arbeiderbevegelsen har vært en merkesak for Nymark IL. Samhold og felleskap arbeidere imellom, styrke gjennom idrett og fysisk fostring, og idrett som kanal for klassekampen, var gjennomgangstema. Etter 1946 ble idretten avpolitisert.

Smakebiter fra arkivet

Medlemsblad for Nymark idrettslag 1930. Det første nummeret av medlemsbladet «Nymarksgutten» for Nymark Idrettslag, desember 1930. Fra arkivet etter Nymark Idrettslag.
Medlemsblad for Nymark idrettslag 1931. Medlemsblad for Nymark Idrettslag fra februar 1931. Fra arkivet etter Nymark Idrettslag.
Nymark idrettslag jubileumsnummer 1921-1946. Nymarkgutten – jubileumsnummer 1921-1946. Fra arkivet etter Nymark Idrettslag.

 

Relaterte artikler

Kilder

Responses

  1. Erindringer fra en barndom i Inndalen på 1940-tallet | Historier fra en bydel – Årstad says:

    november 12th, 2014 at 12:26 (#)

    […] nov 12, 2014 Tore Jan Lund Bo og leve,Personlige beretninger 0 Kommentarer ← Nymark Idrettslag […]

  2. Erindringer fra en barndom i Fridalen på 50-tallet | Historier fra en bydel – Årstad says:

    november 28th, 2014 at 10:00 (#)

    […] Fridalen skole […]

  3. Victor Haugstad says:

    mars 26th, 2021 at 18:57 (#)

    Nymark Idrettslag har alltid vært mitt lag fra begynnelsen av 50tallet og til dags dato, jeg har vært med i friidrettsgruppen hele mitt liv og håper på at laget får ett verdig 100 års jubileum. Victor Haugstad

Leave a Response