Historier fra en bydel – Årstad

Kartsøk

Punkthusene i Olav Rustiesgate

Med unntak av partiet nede ved Damsgårdsveien var Stranden et av de siste områdene på Damsgårdssiden som ble bygd ut. I Olav Rustiesgate ble det i 1951 reist tre helt moderne punkthus.

Det ble utarbeidet en reguleringsplan for Stranden i 1947, og i løpet av få år bygde ulike boligbyggelag en rekke lavblokker, lameller og punkthus i området. De tre særpregede punkthusene i Olav Rustiesgate 7-11 ble tegnet av arkitektene Molfrid og Jo Svenningsson for Vestlandske Boligbyggelag.

Bebyggelsen under Løvstakken fotografert i 1957 med de tre punkthusene midt i bildet. Arkivet etter Reguleringsvesenet.

Bebyggelsen under Løvstakken fotografert i 1957 med de tre punkthusene midt i bildet. Arkivet etter Reguleringsvesenet.

De seksetasjes blokkene har saltak og er utført i en enkel funksjonalistisk stil. Fasadene er i pusset mur og mot Michael Krohnsgate er det satt på buede hjørnebalkonger i en divergerende farge. Det er plassert heis midt i bygningene og fra gangen er det inngang til fire leiligheter, to toroms- og to treroms. I den doble kjelleren er det også beboelsesrom, samt vaskerom, boder, rom for oljefyr og sløydrom. På loftet er det tørkeloft og «piskebalkong» for banking av tepper.

Det var stor rift om de moderne og praktiske leilighetene på Gyldenpris, og med åpningen av Puddefjordsbroen i 1956 ble tilkomsten til sentrum enklere.

Arkiv

  • Arkivet etter Reguleringsvesenet, Bergen Byarkiv.
  • Arkivet etter Bygningssjefen, Bergen Byarkiv.

Leave a Response