Historier fra en bydel – Årstad

Kartsøk

Urdihuset

Tidligere kalt Uren eller Urden, har i dag adressen Michael Krohnsgate 62. Det var trolig Hans Paasche som fikk oppført huset, tegnet av stadskonduktør Ole P.R. Høegh, engang mellom 1834 og 1848. Urdi ligger med hovedfasaden nordøstover mot Damsgårdsundet og Møhlenpris. Bygningen blir karakterisert som et av de beste og mest gjennomførte eksempler på herskapelig senempire i Bergensområdet.  

Urdihuset, november 2011. Foto: Åsta Vadset, BBA.

Urdihuset, november 2011. Foto: Åsta Vadset, BBA.

Huset har én full etasje, er rektangulært med enkelt pannetekket valmtak, brutt av en tempelgavl båret av fire søyler med doriske kapiteler. Høye empirevinduer pryder bygget. Panelet i fasaden er lagt slik at det ser ut som overflaten er pusset glatt. Det som i dag er hovedinngangen var i utgangspunktet døren til hagen. Urdi ble bygd som lyststed, ikke permanent bolig. Huset ble fredet i 1927. 

Engang lå Urdi idyllisk og landlig til, men i 1915 ble det anlagt bilvei rett foran bygningen. Michael Krohnsgate og Damsgårdsveien går rett igjennom det tidligere parkanlegget, som i litteraturen blir beskrevet som et anlegg preget av symmetri og enkelthet. Tre lindetrær, som i dag står mellom Michael Krohnsgate og Damsgårdsveien, er rester etter den gamle alleen.

Baksiden av Urdihuset, november 2011. Foto: Åsta Vadset, BBA.

Baksiden av Urdihuset, november 2011. Foto: Åsta Vadset, BBA.

Urdi har vært i privat eie, men har også huset Bildende Kunstneres Forening i Bergen, Kunstnersamfundet i Bergen og Bergen Parapsykologiske forening. De mest kjente eierne var kunstnerparet Frida og Olav Rusti. Det var målmannen Rusti som endret navnet fra Uren til Urdi. I dag blir bygget brukt som atelier, galleri og kafé.

 

 

 

 
Smakebiter fra arkivet

Oppmålingstegning av fasaden fra nord-øst utført av Arne Halvorsen, 1952. Arkivet etter Bergen Arkitektforening, Bergen Byarkiv.

Relaterte artikler

Litteratur

Arkiv

  • Arkivet etter Bergen Arkitektforening, Bergen Byarkiv
  • Byggesaksarkivet. Arkivet etter Byrådsavdeling for Byggesak og private planer, Bergen kommune.

Leave a Response