Frescohallen

Frescohallen, Børsbygningen, informasjonssenter for reiseliv og kultur fra 1998. Hovedkvarter for Stiftelsen Europeisk Kulturby Bergen 2000. Tidligere børshall og ekspedisjonslokale for bankvirksomhet. Frescomalerier av Axel Revold (1887–1962) danner en storslagen ramme om virksomheten i børshallen, betegnet som et av hovedverkene i norsk billedkunst. Matisse-eleven Revold utførte sin monumentale utsmykning i årene 1921–23, den største oppgave som til da var betrodd en norsk kunstner. Hans utkast ble foretrukket i konkurranse med bl.a.Per Krohg og Henrik Sørensen.

Hallens voksne dimensjon er 26 x 19 meter. Da arkitektene (Schiertz og Solberg) hadde gjort sitt, gjenstod oppgaven å fylle 10 nakne buefelter nesten fra gulv til tak med kunstnerisk liv. Revold løste oppgaven ved å befolke veggene med mennesker i arbeid. Indirekte reflekterer utsmykningen dermed den mangfoldige virksomheten som danner fundamentet for Bergens økonomiske liv. Med en slags avansert “tegneserie” i kjempeformat lar han oss møte fiskerne på Lofothavet, sjøfolkene som frakter produktene, sjauerne på Bryggen, industriarbeiderne, bøndene som dyrker jorden, de som driver handel og de som sår og høster av naturens overflod under fjerne himmelstrøk. I raffinert kubistisk billedspråk forteller maleriene en handelsbys saga. ”Et rytmisk sammenbundet dikt om det daglige liv” var Revolds egne ord om kunstverket. Tematisk er beretningen inndelt i en Nordlandsvegg, Bergensveggen og Verdensveggen – slik det sømmer seg i en by med blikket tradisjonelt vendt både mot nord og omverdenen.

Siste hånd på verket la Revold først etter krigen. Han malte da takbuene som binder bildene sammen, og reparerte selv en del mindre skader som kunstverkene var blitt påført under okkupasjonen.

Se også Bergens Børs.

Skriv ut artikkel

Tilbakemeldinger og innkommende lenker

  1. Tilbaketråkk: Bergens Børs | Bergen byleksikon

  2. Tilbaketråkk: Kulturby Bergen 2000 | Bergen byleksikon

Informasjon

Bestillingsskjema skal benyttes for henvendelser til Bergen Byarkiv, der det gjelder:
  • Bestillinger
  • Generelle spørsmål
  • Digitalisering
  • Annet

Tilbakemeldingsskjema skal benyttes hvis du:
  • Har tilbakemeldinger til en artikkel

Bestillinger eller andre henvendelser

For å bestille en tjeneste eller tilgang til arkiver, bruk eksternt skjema:

Bestillingsskjema hos Bergen byarkiv

Tilbakemelding / kommentar til artikkel

NB! Dette skjemaet er laget for tilbakemelding på selve artikkelen, ikke for bestillinger av arkivsaker, digitaliseringer eller innsyn.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.