Nonneseterkvartalet

Nonneseterkvartalet med leiegårder og jernbanestasjon fotografert rundt 1914. Fotograf: Ukjent Arkivet etter Reguleringsvesenet, Bergen Byarkiv.

Nonneseterkvartalet med leiegårder og jernbanestasjon fotografert rundt 1914. Fotograf: Ukjent Arkivet etter Reguleringsvesenet, Bergen Byarkiv.

Nonneseterkvartalet, et omlag åtte mål stort område mellom Kaigaten, Lungegårdskaien og Fjøsangerveien øst for Bystasjonen der en finner Bergen busstasjon, parkeringshuset ByGarasjen og kjøpesenteret Bergen Storsenter. Kvartalet har overbygd gangbro til Jernbanestasjonen, og fotgjengerundergang til Vestre Strømkai og Strømgaten. På området finnes også rester av Bystasjonen der en finner Bergen busstasjon, parkeringshuset ByGarasjen og kjøpesenteret Bergen Storsenter. Kvartalet har overbygd gangbro til Jernbanestasjonen, og fotgjengerundergang til Vestre Strømkai og Strømgaten. På området finnes også rester av Nonneseter kloster. som har gitt stedet navn.

En storstilt videre utbygging av kvartalet for å skaffe nye, større lokaler til staten, Hordaland fylkeskommune og Bergen kommune startet med reisingen av Statens hus (ark. Paal J. Kahrs A/S), fullført 1999 i Kaigaten 9. Det rommer kontorer for Fylkesmannen i Hordaland og 11 andre statlige etater. Huset er formet som en hovedblokk i 11 etasjer og et buet bygningsvolum i 9 etasjer omkring et innvendig atrium. Fasadene er kledd med keramiske fliser. Den kunstneriske utsmykning av bygget er utført av Harald Fenn og Istvan Liztes.

Nonneseterkvartalet domineres av høyhus i 2014. Fotograf: Ingfrid Bækken, Bergen Byarkiv.

Nonneseterkvartalet domineres av høyhus i 2014. Fotograf: Ingfrid Bækken, Bergen Byarkiv.

“Det nye skatteslottet” er på folkemunne blitt navnet på det svære statlige bygningskomplekset (ark. Solheim og Jacobsen) som sto ferdig 2008 sør for Statens hus i Nonnesetergaten 4. Det består av to høyhus, kalt Store Nonnen og Lille Nonnen på henholdsvis 14 og 11 etasjer bundet sammen av et mellombygg på 11 etasjer, og inneholder kontorer for Skatteetaten og Kemneren i Bergen, Hordaland fylkesskattekontor, Hordaland skattefutkontor og Bergen ligningskontor. Også ledelsen for den nye skatteregionen, Skatt Vest, (Sogn og Fjordane, Hordaland og Rogaland) finner man her. Skatteetaten og Kemneren har lagt beslag på samtlige arealer fra 2. til 11. etasje i begge bygg, samt mellombygget. Bygningene har et totalareal på 17 200 m2. I de tre øverste etasjene har Manpower samlet sin virksomhet i Bergen.

Inne i kvartalet mellom den nye og eldre bebyggelsen er det ved å gi avkall på et tredje opprinnelig planlagt bygg, blitt plass til et åpent, pent møblert byrom, utformet av landskapsarkitekt Arne Sælen. Publikumsrettet virksomhet i form av butikker og kafeer har dessuten fått plass i 1. etasje, mens skatteetatene kan tilby et moderne, felles publikumsmottak i 2. etasje.

I inngangshallen er ligningsfullmektig Olav Strand (1912–44) hedret med en minneplate for sin innsats i motstandskampen under den annen verdenskrig, bl.a. som redaktør av den illegale avisen “Norsk vilje”. Strand ble henrettet av nazistene på Trandum 30. november 1944.

Skriv ut artikkel

Tilbakemeldinger og innkommende lenker

  1. Tilbaketråkk: Nygård (bydel) | Bergen Byleksikon

  2. Tilbaketråkk: Jernbanestasjonen | Bergen byleksikon

  3. Tilbaketråkk: Nygårdstangen | Bergen byleksikon

Informasjon

Bestillingsskjema skal benyttes for henvendelser til Bergen Byarkiv, der det gjelder:
  • Bestillinger
  • Generelle spørsmål
  • Digitalisering
  • Annet

Tilbakemeldingsskjema skal benyttes hvis du:
  • Har tilbakemeldinger til en artikkel

Bestillinger eller andre henvendelser

For å bestille en tjeneste eller tilgang til arkiver, bruk eksternt skjema:

Bestillingsskjema hos Bergen byarkiv

Tilbakemelding / kommentar til artikkel

NB! Dette skjemaet er laget for tilbakemelding på selve artikkelen, ikke for bestillinger av arkivsaker, digitaliseringer eller innsyn.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.