Augustin, Hotel

Augustin, Hotel, C. Sundts gate 22, Bergens eldste familiedrevne fullservicehotell. Den eldste delen av hotellet ble bygd i jugendstil 1909 og har vært i familien Smørås’ eie fra 1919. Augustin er det eneste sentrumshotell i Bergen som ikke er tilknyttet en kjede. Det har 109 rom (2007). Før 1919 var hotellet eid av Andreas Olsen Lunde, grunnleggeren av Lunde Forlag AS.

Hotellet som er oppkalt etter kirkefaderen Augustin, befinner seg på historisk og fredet grunn. I dette kvartalet var det Altonagården lå. Den rommet blant annet et av de eldste kjente vertshus i Bergen med historie tilbake til første halvdel av 1600–tallet, og var i en periode Bergens kulturelle sentrum. I etapper mellom flere branner utfoldet det seg et mangfoldig liv i Altonagården inntil en brann i 1901 satte endelig punktum. Strøket ble da regulert, nye bygninger oppført – bare kjelleren var fortsatt intakt. I 1917 ble C. Sundts gate 22 kjøpt av Indremisjonsforbundet, som bygde sin bibelskole der. Da skolen 1983 flyttet til Bildøy i Fjell kommune, ble lokalene tatt i bruk som kommunalt eldrehjem. I 1991 kjøpte Hotel Augustin, ved direktør Kjetil Smørås, bygningen, og foretok en omfattende restaurering. Fra 1997 har den femdelte Altonakjelleren igjen vært skjenkested, med tak av bjelkekonstruksjoner i de to største rommene og 400 år gamle steinhvelvinger som ramme rundt gammelt ildsted, vinstue og bar.

Også kulturlivet har på nytt inntatt stedet. I den historiske kjelleren etter herberget Altona ble Det Dramatiske Selskab stiftet 1794 og Det Harmoniske Selskab holdt konserter der. I 2003 ble Altona Teater etablert i de nyrestaurerte lokalene, gitt i 60–årsgave til skuespilleren Frode Rasmussen, som er kunstnerisk ansvarlig for virksomheten. Brukt som teater har Altonakjelleren kapasitet for 100 tilskuere. Årlig avvikles ca. 20 forestillinger. Som regel annenhver mandag holder folkemusikklubben Columbi Egg konserter i Skrivergaarden på Hotel Augustin, og i Altona Bar har fortellerklubben «Fabelaktig» sine samlinger.

Hotellet er blitt prisbelønnet for sitt interiør og var lenge det eneste miljøsertifiserte hotellet i Bergen gjennom tildeling av kommunens «Miljøfyrtårn- sertifikat». Det har også såkalt Svanelisens, bevis for at det oppfyller de strengeste miljøkrav i Norden. I hele huset viser det ellers igjen at kunst er viktig for eierne. Malerier, skulpturer og grafikk skapt av noen av Norges fremste kunstnere pryder hotellrommene.

Skriv ut artikkel

Tilbakemeldinger og innkommende lenker

  1. Tilbaketråkk: C. Sundts gate | Bergen byleksikon

  2. Tilbaketråkk: Restauranter og kafeer | Bergen byleksikon

  3. Tilbaketråkk: Lunde Forlag AS | Bergen byleksikon

Informasjon

Bestillingsskjema skal benyttes for henvendelser til Bergen Byarkiv, der det gjelder:
  • Bestillinger
  • Generelle spørsmål
  • Digitalisering
  • Annet

Tilbakemeldingsskjema skal benyttes hvis du:
  • Har tilbakemeldinger til en artikkel

Bestillinger eller andre henvendelser

For å bestille en tjeneste eller tilgang til arkiver, bruk eksternt skjema:

Bestillingsskjema hos Bergen byarkiv

Tilbakemelding / kommentar til artikkel

NB! Dette skjemaet er laget for tilbakemelding på selve artikkelen, ikke for bestillinger av arkivsaker, digitaliseringer eller innsyn.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.