Namtvedt, A/S H.

Namtvedt, A/S H., trelastgrossist, byggevarefirma og ferdighusprodusent, etablert 1892 av Halvor Namtvedt (1867–1932) fra Radøy med borgerbrev både som byggmester og snekkermester i Bergen. I flere år represenerte Halvor Namtvedt Huseierforeningens Politiske Parti i bystyret så vel som i formannskapet.

Firmaets handelssenter lå på Nøstet, mens industrivirksomheten ble drevet i Jekteviken og Dokken. Trelastlageret lå opprinnelig på Nygårdstangen. I tillegg hadde bedriften filialer, såkalte “byggshops”, på Fantoft, Nesttun, i Skuteviken og utenbys i Førde, Florø og på Hønefoss.Ferdighusproduksjonen, basert på samarbeid med Sandnes-firmaet G. Block Watne, ble 1971 etablert på Ågotnes på øya Store-Sotra vest for Bergen i Fjell kommune.

Under gründerens sønn, Peter Bernhard Namtvedts ledelse, opplevde firmaet i 1930–årene en rivende vekst og ble landets største trelasthandel. Namtvedt selv var i flere år byens største skattyter. Bedriften var sterkt engasjert i gjenreisningen etter bybrannene både i Ålesund (1904) og Bergen (1916). Gründerens sønnesønner, brødrene Kaare Kruse Namtvedt (f. 1920) og Peter B. Namtvedt junior (f. 1927), førte bedriften videre, og da med den yngste, som var siviløkonomutdannet ved Harvard Business School, USA, som hovedeier og administrativ leder.

Uheldige omstendigheter førte til at A/S H. Namtvedt 1975 måtte søke offentlig akkord, og oppgi ferdighusproduksjonen på Sotra. Ti år senere gjorde Peter B. Namtvedt seg positivt bemerket ved å tilbakebetale 750 kreditorer alt hva firmaet skyldte dem, til sammen vel 9 mill. kr, gjennom et unikt frivillig gaveoppgjør. Noe lignende har aldri noen gang skjedd.

Oljebasert virksomhet ble heretter det primære satsingsområdet for Namtvedt gjennom opprettelsen av det nye firmaet Namtvedt Offshore, mens trelast- og byggevarefirmaet 1976 ble fusjonert med Stormbull og Rieber & Søn. Peter B. Namtvedt grunnla 1973 oljeforsyningsbasen Coast Center Base (CCB) på Ågotnes.

Han er også gründer av Meland Golf & Naturpark (åpnet 1998). Som takk er et monument over Namtvedt reist på golfbanen (se golfbaner) I 1970 ledet han feiringen av Bergens 900-årsjubileum, og har for øvrig mottatt utmerkelser både for illegal etterretningsinnsats under krigen og for sitt virke som belgisk konsul i Bergen i 28 år.

Skriv ut artikkel

Tilbakemeldinger og innkommende lenker

  1. Tilbaketråkk: Jekteviken | Bergen Byleksikon

  2. Tilbaketråkk: Fjell | Bergen byleksikon

Informasjon

Bestillingsskjema skal benyttes for henvendelser til Bergen Byarkiv, der det gjelder:
  • Bestillinger
  • Generelle spørsmål
  • Digitalisering
  • Annet

Tilbakemeldingsskjema skal benyttes hvis du:
  • Har tilbakemeldinger til en artikkel

Bestillinger eller andre henvendelser

For å bestille en tjeneste eller tilgang til arkiver, bruk eksternt skjema:

Bestillingsskjema hos Bergen byarkiv

Tilbakemelding / kommentar til artikkel

NB! Dette skjemaet er laget for tilbakemelding på selve artikkelen, ikke for bestillinger av arkivsaker, digitaliseringer eller innsyn.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.