Lunde Forlag AS ble grunnlagt i Bergen i 1905 av Andreas Olsen Lunde (1865–1946), småbrukersønn fra Tysnes i Sunnhordland. Forlaget flyttet til Oslo midt i 1950–årene etter at Lunde under den annen verdenskrig overdro eierinteressene til Norsk Luthersk Misjonssamband.
Lunde kom 1891 til Bergen der han ble kolportør (reisende bokselger), senere salgssjef, for Tollefsens Forlag etter å ha fristet de første årene av sitt yrkesaktive liv som fisker og sjømann, men også tidlig vist prov på forretningstalent da han på hjemstedet startet landhandel med eget bakeri. Hans eneste utdannelse var folkeskole. Trolig tilskyndet av sin kone, Nicoline Lunde, som var hotellvertinne fra Namdalen og en dyktig forretningskvinne, gikk Lunde i gang med hotelldrift i Bergen. Sammen med en kompanjong kjøpte han først Hotel Augustin i C. Sundts gate, deretter for egne midler Hotel Bjørgvin på Nykirkeallmenningen og pensjonatet Kyrre på Murallmenningen.
7. februar 1905 ble Lunde & Co.s Forlag registrert som eget firma kombinert med bokhandel. Virksomheten ble først drevet i Domkirkegaten, deretter i Strandgaten. I 1914 kjøpte han Brands hus på hjørnet av Strandgaten og Muren. Her holdt forlaget til da bybrannen 1916 la alt i aske. Det ble sagt at det eneste Lunde satt igjen med morgenen etter brannen, var en salmebok og en katt. Nytt bygg, kjent som Lundehuset, med forlag, bokhandel og kafé, ble reist på hjørnet av C. Sundts gate og Muren, adresse C. Sundts gate 3. Dette var det første nybygget som sto ferdig etter brannen. Fra kommunen fikk Lunde takk for å ha fjernet en skjenkestue som lå på tomten. Den hadde vært kilde til mye bråk og problemer.
Kristendom og norskdom var det Lunde ønsket å prioritere som forlegger, noe som innebar forholdsvis mange bokutgivelser på nynorsk. Første forfatter var emissæren Anders (Madsen) Gil. Med en prekensamling redigert av Henrik Kaarstad oppnådde forlaget tidlig stor salgssuksess. På forfatterlisten fra de første årene finnes kjente navn som Matias Orheim, Ludvig Hope, Johannes Einrem og Oscar Handeland. Stor utbredelse fikk også sangbøkene til Lars Søraas, både den eldre og yngre. “Melodiboken” for fire kristne organisasjoner, utgitt 1926, var med sine nær 800 sanger og koraler den største melodisamling i én bok i Norden. En av forfatterne Lunde refuserte, var overraskende nok Menighetsfakultetets ortodokse teologiprofessor Ole Hallesby. I 1930-årene var Lunde landets største forlag utenfor Oslo.
Tilbaketråkk: C. Sundts gate | Bergen byleksikon
Tilbaketråkk: Augustin, Hotel | Bergen byleksikon