Nansenminne

Nansenminne, Det armenske Nansen-monumentet. Et minnesmerke over Fridtjof Nansen og ofrene for folkemordet på kristne armenere i det osmanske Tyrkia 1915–22 ble avduket 19. april 2007 i Rekstenparken, Statsminister Michelsens vei 34–36 på Fjøsanger. Avdukingen ble foretatt av Fridtjof Nansens sønnesønn, arkitekt Eigil Nansen. Minnesmerket, en såkalt “khachkar”, er en gave til Nansens hjemland fra armenere, utført av kunstneren Gvidas Svencionis.

Norvall Skreien. Rekstensamlingene på Fjøsanger har blant annet Nord-Europas flotteste samling av persiske tepper. I parken utenfor avduker Fridtjof Nansens sønnesønn, Eigil Nansen, det spesielle armenske minnesmerket over Fridtjof Nansen og ofrene for folkemordet på kristne armenere 1915-22 - en ”Khatchar” som var en gave til Nansens hjemland fra armenere. Fotograf: Norvall Skreien.

Rekstensamlingene på Fjøsanger har blant annet Nord-Europas flotteste samling av persiske tepper. I parken utenfor avduker Fridtjof Nansens sønnesønn, Eigil Nansen, det spesielle armenske minnesmerket over Fridtjof Nansen og ofrene for folkemordet på kristne armenere 1915-22 – en ”Khatchar” som var en gave til Nansens hjemland fra armenere. Fotograf: Norvall Skreien. Norvall Skreien

Tyrkia benekter at det foregikk et folkemord; derfor har en markering av skjendselsgjerningene blitt en utenrikspolitisk sak i Norge. Av den grunn takket både Bergen kommune, Hordaland fylkeskommune og Universitetet i Bergen nei til å ta imot monumentet. I 24 land har nasjonalforsamlingene erkjent at det som skjedde mot armenerne var et folkemord. Saken ble løst etter initiativ av professor Arnljot Strømme Svendsen ved at Hilmar Reksten Almennyttige Fond og Rekstensamlingene på Fjøsanger i samarbeid med Nansen Human Foundation påtok seg oppgaven.

24. april 1915 ble mer enn 300 armenere – intellektuelle, religiøse ledere, parlamentsmedlemmer og andre – arrestert og henrettet i Istanbul. I årene etter 1915 mistet mer enn én million mennesker livet og 500 000 ble fordrevet. Nansen organiserte på oppdrag fra Røde Kors et omfattende hjelpearbeid for ofrene. Han skrev artikler, holdt foredrag og fikk i gang innsamlingsaksjoner. Den hjelpen Nansen på denne måten fikk i stand, reddet svært mange.

Tyrkias ansvar for det som skjedde har alltid vært omstridt. Det offisielle tyrkiske standpunkt er å forklare den armenske tragedien som en følge av krigshandlinger under den første verdenskrig, sult og sykdom, som ikke bare rammet den armenske befolkningen. I forbindelse med landets ønske om medlemskap i EU er dette spørsmålet fortsatt aktuelt.

Skriv ut artikkel

Tilbakemeldinger og innkommende lenker

  1. Tilbaketråkk: Rekstensamlingene | Bergen byleksikon

Informasjon

Bestillingsskjema skal benyttes for henvendelser til Bergen Byarkiv, der det gjelder:
  • Bestillinger
  • Generelle spørsmål
  • Digitalisering
  • Annet

Tilbakemeldingsskjema skal benyttes hvis du:
  • Har tilbakemeldinger til en artikkel

Bestillinger eller andre henvendelser

For å bestille en tjeneste eller tilgang til arkiver, bruk eksternt skjema:

Bestillingsskjema hos Bergen byarkiv

Tilbakemelding / kommentar til artikkel

NB! Dette skjemaet er laget for tilbakemelding på selve artikkelen, ikke for bestillinger av arkivsaker, digitaliseringer eller innsyn.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.