Fana kulturpark

Fana kulturpark

landskapet omkring den vel 850 år gamle Fana-kirken, valgt som tusenårssted for Bergen kommune i 2000. Parken er anlagt på deler av prestegården på sørsiden av Fanaveien og opparbeidet ved offentlig så vel som stor frivillig dugnadsinnsats av Kulturparkens Venneforening. Et amfi (ark. Olav Tveitnes) med glassoverbygd scene har 350 sitteplasser, og brukes bl.a. til friluftsgudstjenester. Parkens juvel er den gamle steinkirken, som i middelalderen var kongelig kapell.

Fana kulturpark, anlagt på deler av prestegården i landskapet rundt den gamle Fana kirke. Dette landskapet ble valgt som tusenårssted for Bergen kommune i 2000. Fotograf: Norvall Skreien.

Fana kulturpark, anlagt på deler av prestegården i landskapet rundt den gamle Fana kirke. Dette landskapet ble valgt som tusenårssted for Bergen kommune i 2000. Fotograf: Norvall Skreien.

En kilometer lang sti leder gjennom den idylliske parken forbi et lite tjern og et fossefall, kjent som Kyrkjefossen, og der det tidligere var kvernhus. Via en bro over Fanaelven og som ble offisielt åpnet av kong Harald 2003, kommer man inn i et stykke uberørt natur som kan gi folk en fornemmelse av urskog. Her vokser eksotiske, opptil 150 år gamle trær, bl.a. en sjelden bjørk fra Himalaya, en sør-bøk fra Sør-Amerika og et urtidstre fra Kina. Broen er formgitt av Bjarne Instanes og bekostet av ingeniørfirmaet Instanes AS. Parken er omgitt av nærmere 100 rhododendronbusker og tallrike andre planter som i blomstringstiden er et fargerikt skue.

Fanaelven markerte i gammel tid grensen mellom Nord- og Sunnhordland. Flere gravhauger vitner om gammel bosetning på stedet, eldre enn kristendommen. Den største, Resehaugen på Elvarlid, er fra vikingtiden og ligger i kulturparken rett nedenfor kirken. Her var det tusenårsstedet ble høytidelig markert 5. mai 2000. Samtidig ble grunnsteinen for kulturparken lagt ned. En bronseplate med inskripsjon angir stedet.

Prestegården ble på midten av 1800–tallet anlagt etter engelsk mønster med romantiske spaserveier, lysthus og en badedam. Noe av denne hagen er nå gjenskapt. Fana-prosten Per Barsnes har en visjon om at kulturparken skal bidra til at Fana kirke, som i sin tid var en pilegrimskirke, igjen skal bli det. Se også Fana kirke.

Skriv ut artikkel

Informasjon

Bestillingsskjema skal benyttes for henvendelser til Bergen Byarkiv, der det gjelder:
  • Bestillinger
  • Generelle spørsmål
  • Digitalisering
  • Annet

Tilbakemeldingsskjema skal benyttes hvis du:
  • Har tilbakemeldinger til en artikkel

Bestillinger eller andre henvendelser

For å bestille en tjeneste eller tilgang til arkiver, bruk eksternt skjema:

Bestillingsskjema hos Bergen byarkiv

Tilbakemelding / kommentar til artikkel

NB! Dette skjemaet er laget for tilbakemelding på selve artikkelen, ikke for bestillinger av arkivsaker, digitaliseringer eller innsyn.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.