Vigmostad & Bjørke, Forlagshuset

Forlagshuset Vigmostad & Bjørke, Kanalveien 51. Omfatter Fagbokforlaget, forlaget Vigmostad & Bjørke, Eide Forlag, Forlaget Fag og Kultur, Økonomiforlaget, musikkforlaget Cantando, tegneserieforlaget Westwind, Skarvet forlag (økonomisk faglitteratur), Migranorsk (norskkurs på Internett) og Grieg Multimedia, foruten den grafiske produksjonsbedriften John Grieg AS. Vigmostad & Bjørke er i dag Norges 5. største forlag (etter Cappelen Damm, Gyldendal, Aschehoug og Schibsted), det største utenfor Oslo, og et komplett forlagshus som satser innen alle litterære sjangre. Forlagshuset tok i 2009 dessuten steget inn i en ny bransje ved kjøp av aksjemajoriteten i Cantando Musikkforlag AS i Stavanger. Det driver også sitt eget distribusjonsselskap, og er dermed sikret kjapp levering av de ferdige produktene – ofte raskere enn konkurrentene.

I 2008 vant forlagshuset, ved datterselskapet Eide Forlag, anbudskonkurransen om å utgi den nye salmeboken, en kontrakt som også omfatter nye liturgiske bøker og kommersielle digitale rettigheter. Samme år vant datterselskapet Fagbokforlaget kontrakten om å trykke det røde, to kilo tunge bokverket Norges Lover. Forlagshuset vant i 2008 også en tredje anbudsrunde – om trykking av Sjøfartsdirektoratets regelsamlinger for fem år. Som det første av de nasjonale forlagene ble Vigmostad & Bjørke i 2008 tildelt utmerkelsen miljøfyrtårnsertifikat.

Bedriften er grunnlagt av Arno Vigmostad (f. 1969) fra Farsund og Arnstein Bjørke (f. 1968) fra Voss. Med siviløkonomeksamen fra Norges Handelshøyskole slo de to studiekameratene seg sammen og etablerte 1992 Fagbokforlaget som et landsdekkende, uavhengig forlag for faglitteratur. Den ytterst beskjedne starten fant sted allerede i studietiden, da de to studentene utgav et eksamenshefte for videregående. Da studietiden var over, hadde de åtte ansatte og hadde gitt ut flere store lærebøker. Forlagshuset har i dag (2009) 90 ansatte, og omsetningen har passert 150 millioner kroner. Utenom hovedkontoret i Bergen har bedriften avdelinger i Oslo, Kristiansand og Gdansk i Polen.

Fagbokforlaget utgir lærebøker og pedagogisk litteratur myntet på høyskoler, universitet og den videregående skole, men også flere tidsskrifter, og distribuerer bøker for en rekke mindre forlag. Fra 1. januar omorganisert ved at lærebokutgivelsene ble samlet i egen avdeling kalt Fagbokforlaget Undervisning, med Thor Jørgen Kristianseen som forlagssjef. Bokkatalogen for 2007 inneholdt rundt 700 titler. Årsomsetning over 120 millioner kroner. I 2002, 2003 og 2004 ble Fagbokforlaget kåret til «Årets forlag» av Universitets- og høgskolebokhandlerne i Norge. Flere år ble denne prisen ikke utdelt. Forlaget har siden 2000 delt ut «Fagbokprisen», et skrivestipend på kr. 100 000 med sikte på å inspirere akademikerne til å skrive en fagbok eller en lærebok på norsk. Alma Mater Forlag A/S som utga lærebøker og akademisk litteratur i samarbeid med Universitetet i Bergen, ble 1998 kjøpt opp og innlemmet i Fagbokforlaget.

Vigmostad & Bjørke tar seg av forlagshusets satsing på den brede, allmenne litteratur, med alt fra vinbøker og skjønnlitterære klassikere til ny krim blant utgivelsene. Under dette forlagsnavnet kom også «Vestlandets historie» i tre bind.

Økonomiforlaget utgir bøker for den videregående skole.

Eide Forlag prioriterer bøker med lokal forankring og ellers større verk og praktbøker, bedrifts- og organisasjonshistorie. Forleggerne Vigmostad og Bjørke kjøpte dette forlaget høsten 2005 av den tidligere eier Trine Kolderup Flaten.

Under navnet J. W. Eide kan forlaget føre sin historie helt tilbake til 1880, da boktrykker Johan Wilhelm Eide fra Stryn etter å ha grunnlagt Bergens Tidende, fulgte opp med å satse også på bøker. Starten skjedde som førstehjelp til Vestmannalaget som stod uten forlegger til vinnermanuset i foreningens konkurranse om den beste ABC på landsmål, forfattet av Andreas Austlid. Senere kom barnebøker til å danne den litterære bærebjelken. Med populære bøker som «Alice i eventyrland», «Tom Sawyer», «Huck Finn», Robin Hood» og ikke minst Zinken Hopps klassikere vant forlaget ry. Etter en laber periode før den annen. verdenskrig ble det 1945 under den driftige forlagssjefen Trygve Nordanger, og med Reidar Johan Berle som illustratør og Oddmund Ljone som forfatter og «ghostwriter», satset sterkt på en vitalisering av forlagsdriften. Frithjof Sælens bestselger om Shetlands-Larsen fra 1947 (samlet opplag: 80 000) ga ikke minst et betydelig økonomisk oppsving. Forlaget kom imidlertid til å forløfte seg på det kostbare verket «Havet og våre fisker», som høstet mange lovord, men fikk få kjøpere. Resultatet var nær total stillstand inntil J. W. Eides forlag omkring 1985 som heleid datterselskap av Bergens Tidende forsøkte å gjennopplive virksomheten, nå med Jan Landro som forlagssjef. Det ble satset på bøker i flere genrer, bl.a. på kriminal- og spenningsromaner med Gunnar Staalesen som redaktør, men uten at det lyktes å oppnå balanse i driften. Bergens Tidende bestemte seg da for å selge forlaget til sin tidligere forlagsredaktør og daglige leder, på det tidspunktet sjefbibliotekar ved Bergen Offentlige Bibliotek, Trine Kolderup Flaten. Forlaget ble dermed fra 1989 under det nye navnet Eide Forlag en familiebedrift med hennes ektefelle, Roald Flaten, som daglig leder. Til utgivelsene i denne perioden hører flere større verk, blant annet «Strilesoga» i fem bind.

Forlaget Fag og Kultur i Oslo (grunnlagt 1987) ble 2007 innlemmet i det sterkt voksende bergenske forlagshuset. Forlaget er et av de største på bøker for nye nordmenn med norsk som andrespråk. Det ble også en av vinnerne etter det såkalte kunnskapsløftet med markedsledende verk i flere fag i grunnskolen. Ved overtakelsen hadde Osloforlaget 21 ansatte og en omsetning på over 30 millioner kroner. Forlaget er fortsatt lokalisert i Oslo. Ordre, lager og distribusjon er imidlertid overført til Bergen.

Tegneserier. Det Bergensbaserte tegneserieforlaget Westwind, etablert 2003 av Frode Haaland og Arild Wærness, ble oppkjøpt høsten 2007. Forlaget har stått for bl.a. fem album i InkaLills Mirandaserie, to tegneseriealbum med «Varg Veum» av Gunnar Staalesen og Mike Collins og tre bøker med skrekktegneserier i bokserien Svarebøkene. Westwind satset også på unge norske tegneserietalenter i heftet «Baddis». Vigmostad & Bjørke ønsker å videreføre arbeidet Westwind har gjort med «Varg Veum», Miranda og Svartebøkene.

Grieg Multimedia AS ble overtatt våren 2008 som et ledd i forlagshusets økte satsing på digital læring. Bedriften er en av landets ledende produsenter av pedagogisk programvare og nettbaserte kurs for norsk- og fremmedspråkopplæring. Programmene er installert ved mer enn 90 % av undervisningsinstitusjonene i Norge, på alle undervisningsnivåer. Grieg Multimedia hadde ved overtakelsen åtte ansatte og lokaler i Østre Murallmenningen iB i Bergen.

Migranorsk, et interaktivt norskkurs på Internett, ble overtatt av forlagshuset høsten 2008, også dette et ledd i satsingen på digital undervisning. Migranorsk brukes ved ca. 120 læresteder. Programmet tilbyr både språkopplæring og kunnskap om det norske samfunnet.

Skarvet forlag, Nedre Gullhaug 23, Bærums Verk, ble kjøpt 2008. Forlaget publiserer økonomisk faglitteratur med finansiell økonomi som satsingsområde.

Musikkforlag. I januar 2009 kjøpte forlagshuset 76 % av aksjene i Cantando Musikkforlag AS i Stavanger av Duplo Data AS og Norges KFUK–KFUM, og beveget seg dermed inn i en ny bransje. Oppkjøpet var av spesiell interesse sett i forhold til oppdraget for datterselskapet Eide Forlag med å utgi Norsk Salmebok og andre gudstjenestelige tekster fra og med gudstjenestereformen i 2011. Cantando har i løpet av 22 år blant annet utgitt ca. 3000 kirkemusikalske verker og er i dag den største utgiver av slike verk i Norge. Årlig omsetning ca. 11 millioner kroner, og ni ansatte. Jan Stefan Bengtson som grunnla Cantando, fortsetter som forlagssjef og har i tillegg overtatt som forlagssjef i Eide Forlag.

John Grieg AS. I desember 2004 kjøpte forlagshuset også trykkeribedriften John Grieg Grafisk, som da var gått konkurs, en bedrift med historie helt tilbake til 1721. Se John Grieg A/S.

Skriv ut artikkel

Tilbakemeldinger og innkommende lenker

  1. Tilbaketråkk: Kanalveien | Bergen byleksikon

Informasjon

Bestillingsskjema skal benyttes for henvendelser til Bergen Byarkiv, der det gjelder:
  • Bestillinger
  • Generelle spørsmål
  • Digitalisering
  • Annet

Tilbakemeldingsskjema skal benyttes hvis du:
  • Har tilbakemeldinger til en artikkel

Bestillinger eller andre henvendelser

For å bestille en tjeneste eller tilgang til arkiver, bruk eksternt skjema:

Bestillingsskjema hos Bergen byarkiv

Tilbakemelding / kommentar til artikkel

NB! Dette skjemaet er laget for tilbakemelding på selve artikkelen, ikke for bestillinger av arkivsaker, digitaliseringer eller innsyn.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.